Bračni par dr. Ružica Pavić-Kevrić i dr. Šime Kevrić u Glasu koncila progovorili o izazovnoj karijeri u Hrvatskoj vojsci te podršci obitelji i HKLD-a kojega su dugogodišnji članovi

Ružica Pavić Kevrić

Liječnički par brigadirka Ružica Pavić-Kevrić i brigadir Šime Kevrić, pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske te Vojnoga zdravstvenoga središta, povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja razgovarali su za Glas koncila s novinarkom Mirtom Fekeža, a dio ovoga razgovora objavljen je u broju 32 Glasa koncila od 8. kolovoza 2021. godine

Brigadir dr. Šime Kevrić, odgojen u vjerničkoj obitelji i domoljubnom duhu, sudjelovao je u Domovinskom ratu kao apsolvent medicine, a nakon što je diplomirao, pozvan je da postane i profesionalni vojni liječnik. O svojoj odluci rekao je: “Ponosim se odlukom služiti svojemu narodu i domovini. Sretan sam da to činim baš u ulozi vojnoga liječnika jer tako mogu dati najviše od sebe, a na dobrobit našim vojnicima.”

Njegova supruga, brigadirka dr. Ružica Pavić-Kevrić, ispratila ga je u rat još kao njegova zaručnica stavivši mu krunicu oko vrata, a potom mu se i sama pridružila kao pripadnica zrakoplovstva HV-a. O svojoj odluci da postane liječnicom u Hrvatskoj vojsci rekla je: “Nije bila laka odluka, ali već pomisao da se čovjek suočava s nečim u čemu ne vidi jasan put, povod je pobuditi vjeru u sebe i svoje sposobnosti, zazvati Božju pomoć te prionuti s motom ‘evo me’. Nije uvijek vojni sustav bio na toj razini, ali vrijedi se zauzeti za ideale jer moramo biti odgovorni prema narodu kojemu služimo. Mnogi su nam spominjali da bismo u civilstvu bili ‘gospoda doktori’, bolje zarađivali i bili priznatiji. Mi izvršavamo predano svoje poslanje na ovaj način”. 

Oboje su bili u misijama u Afganistanu – u aktivnoj ulozi zbrinjavanja vojnika te kao savjetnici i mentori za zdravstvo.

Brigadirka Pavić-Kevrić nedavno se vratila iz KFOR-ove misije potpore miru na Kosovu, a sada je na poziciji zamjenice zapovjednika Vojnoga zdravstvenoga središta te je jedina žena u Oružanim snagama na zapovjednoj dužnosti te razine. 

Supružnici Kevrić članovi su Hrvatskoga katoličkoga liječničkoga društva, a gdje god da dođu, kako sami kažu, utočište i snagu nađu u crkvi. U misijama su posebno povezani s vojnim kapelanima te često s njima organiziraju misna slavlja za hrvatske vojnike, čitaju na misi i pjevaju, što je za njih uvijek posebno u trenutcima odvojenosti od obitelji i doma. Utemeljitelji Društva, koji su uporište nalazili u spoju vjere i obitelji kao što to čine i supružnici Kevrić, učili su ih, kažu, svojim življenjem kako u profesiji ostati čovjekom. »Kako smo s radošću prihvaćali časnu obvezu sudjelovanja u ostvarenju vjekovnoga sna svoje države, onda i njezine vojske, tako smo s radošću slijedili i načela katoličkoga liječništva kako ih je promicao osnivač profesor Branimir Richter uz svekoliku potporu blagopokojnoga kardinala Franje Kuharića. To je ono što može biti na korist ne samo nama, nego i svima s kojima dolazimo u doticaj, i kao stručnjaci u određenom području i kao ljudi dobre volje«, zaključili su liječnici Kevrić.

Cjeloviti intervju s našim članovima pročitajte ovdje:

https://www.glas-koncila.hr/brigadiri-vojni-lijecnici-i-supruznici-ruzica-pavic-kevric-i-sime-kevric-o-izazovnoj-karijeri-te-snazi-i-podrsci-obitelji-putokaz-su-im-nacela-katolickoga-lijecnistva-a-sudjelovali-su-u-ostvarenju-v/ 

Rok Čivljak

 

Glas Koncila 08.08.2021. Kevrići 3

 

 

logo HKLD 30 god

 

No Comments

Post A Comment