Biskup Šaško predvodio misu prigodom spomendana sv. Apolonije

Sv Apolonija 09 02 2017 1

Zagrebački pomoćni biskup mons. dr. Ivan Šaško predvodio je euharistijsko slavlje 9. veljače, u 18 sati, na dan svete Apolonije u akademskoj crkvi svete Katarine

Na misnom slavlju, koje je organizirala Hrvatska Komora Dentalne Medicine (HKDM) – Područno Sjedište Zagreb i Sekcija doktora dentalne medicine – HKLD-a, okupili su se brojni članovi HKDM-a ali i HKLD-a, kako bi slavili svoju nebesku zaštitnicu, svetu Apoloniju.

Nakon Svete Mise održano je strukovno druženje u Hrvatskom povijesnom muzeju, gdje je održano predavanje o štovanju svete Apolonije u Hrvatskoj.

Svi zainteresirani mogli su pogledati postavljenu izložbu Medicina Sacra. Druženje se nastavilo uz prigodni domjenak.

Zaštitnica doktora dentalne medicine, pacijenata od bolesti zuba, (Zaštitnica struke dentalne medicine i pacijenata u dentalnoj medicini)

Sveta Apolonija (Sunčica) rođena je početkom trećega stoljeća u Aleksandriji. Sveti Dionizije, aleksandrljski biskup, piše o njoj kako je provodila neporočan život, vrijedan svakoga poštovanja i divljenja. Ona je, možda, upravo takvim kršćanskim življenjem izazvala zavist i mržnju pogana. Isticala se svojim apostolskim radom u Crkvi. Bog joj je podario i nadnaravnu moć. U jednom trenu pretvorila je poganske kumire u prah i pepeo. Stoga su joj se zlobnici htjeli okrutno osvetiti. Naum su i ostvarili u progonu kršćana za vladavine cara Filipa. Sv. Dionizije piše Fabiju u Antiohiji kako su pogani među mnogim kršćanima mučili i Apoloniju. Pljačkali su im ili uništavali imovinu. Djevicu Apoloniju, koja je bila odmakloj dobi, tukli su i sakatili, kliještima joj čupali zube, izveli su je iz grada, naložili lomaču i tjerali ju izgovarati bezbožne riječi. Apolonija nije htjela vrijeđati Boga, a znala je što ju čeka. Zamolila je da ju na čas oslobode, kad su to učinili, sama je pošla na lomaču. To se dogodilo 249. godine. Podatke o Apoloniji znamo zahvaljujući Euzebiju, ocu crkvene povijesti. Štovanje sv. Apolonije se brzo proširilo prvo Istokom pa onda i Zapadom. Diljem Europe podignute su mnoge crkve njoj u čast. Omiljena svetica bila je mnogima, možda, i zbog neobičnog mučeništva. Čašćenju svetice doprinijela je i kasnija legenda koja ju je učinila kraljevom kćeri. Prema toj priči, smrtnu presudu izrekao joj je njezin otac poganin, ljutit na kćer kršćanku. Treća priča govori da joj je odrubljena glava jer je svoje imanje razdijelila siromasima. Bolesnici koji pate od zubobolje i glavobolje zazivaju zagovor sv. Apolonije. Kao svoju zaštitnicu, slave ju zubari. Umjetnici prikazuju Apoloniju s iščupanim zubom u kliještima i palminom grančicom.

Sekcija doktora Dentalne medicine – HKLD

Sv Apolonija 09 02 2017 8

Sv Apolonija 09 02 2017 29

Sv Apolonija 09 02 2017 15

Sv Apolonija 09 02 2017 28

Sv Apolonija 09 02 2017 47

Sv Apolonija 09 02 2017 53

Sv Apolonija 09 02 2017 54

Sv Apolonija 09 02 2017 57

Sv Apolonija 09 02 2017 55

Sv Apolonija 09 02 2017 64

 

 

No Comments

Post A Comment