Biskup Komarica obišao bolničku kapelu Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“

Tijekom svoga boravka u Zagrebu, banjolučki biskup mons. dr. Franjo Komarica obišao je bolničku kapelu Blažene Djevice Marije „Zdravlja bolesnih“ u krugu Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu. Kapela je dobila ime po jednome od zaziva kojim molimo zagovor Blažene Djevice Marije – Salus infirmorum – Zdravlje bolesnih, odnosno Gospa od zdravlja, kako ju vjernički puk voli zvati. 

U Kapeli se nalazi slika Bogorodice s Djetetom na posebno likovno oblikovanome staklenom zidu s prikazom Naviještenja. Kapelu je, na poziv Ravnateljstva Klinike, 2021./2022. godine, uz pomoć dobročinitelja, uredila Zagrebačka nadbiskupija, a sastavnice liturgijskog prostora rad su akademskog umjetnika Jeronima Tišljara. Ponad ulaza u Kapelu nalazi se stilizirani prikaz tzv. Zagrebačke stare kršćanske uljanice s Kristovim monogramom, jedan od najstarijih do sada pronađenih  znakova kršćanstva na području grada Zagreba. Ova uljanica pronađena je upravo na Mirogojskoj cesti na prostoru na kojemu se danas nalazi Klinika. 

Biskup Komarica oduševio se idejom da je ova bolnička Kapela smještena u jednom od najstarijih prostora Klinike koja je osnovana 1893. godine i to u malom i skromnom, ali lijepo uređenom, suterenskom prostoru koji odiše pobožnošću i mirnoćom. Prvo euharistijsko slavlje ikada održano u ovoj Klinici održano je upravo u ovom improviziranom prostoru na Božić 2016. godine od kada se povremeno koristila za bogoslužje samo prigodom većih blagdana. Pandemija i zagrebački potres odgodili su njeno uređenje i stavljanje u funkciju, ali se uskoro očekuje svečano otvorenje i početak redovitog korištenja nakon što završe radovi vezani uz obnovu Klinike.

Dušobrižništvo bolesnika i zdravstvenih djelatnika veoma je važna sastavnica zdravstvene skrbi jer uz bolesnikove tjelesne potrebe i liječenje tijela ne smijemo zapostaviti i duhovne potrebe bolesnika i njihovih članova obitelji, ali i zdravstvenih djelatnika koji pritisnuti odgovornim i zahtjevnim zadaćama također trebaju prostor za trenutak sabranosti i duhovne okrjepe. (Rok Čivljak)

 

No Comments

Post A Comment