Advent u Salzburgu

U subotu, 09. prosinca desetak članova Sekcije mladih pridružilo se mladima iz župe Sv. Petra u Zagrebu na duhovno-rekreativnom izletu u Salzburg. Izlet je organizirao naš duhovnik vlč. Boris Jozić

Bez naslova

Noć i snježna mećava najbolje opisuju naše putovanje do Salzburga, tzv. ‘grada od soli’ smještenog na obalama rijeke Salzach, okruženog alpskim planinama, rodnog grada W.A. Mozarta , čarobnog baroknog grada s tvrđavom, katedralom i dvorcima.

U hrvatskoj katoličkoj župi bl. Alojzija Stepinca dočekao nas je župnik te ispričao nekoliko crtica iz povijesti grada te uputio na najvažnije destinacije u gradu, a snalaženje u gradu zahvaljujemo Rei, našoj opernoj pjevačici koja tamo radi i živi.

Nakon što smo razgledali novi dio grada, uputili smo se prema Starom gradu koji je od 1996. pod zaštitom UNESCO-a zbog bogate arhitekture renesansnih i baroknih građevina te onih iz 19. stoljeća. Posjetili smo Salzburšku katedralu koja je svojedobno građena kao konkurencija bazilici sv. Petra u Rimu zbog čega možemo i shvatiti zašto je Salzburg nekad bio poznat i kao Njemački Rim. Dalje smo nastavili do franjevačke crkve, groblja sv. Petra, sveučilišne crkve te glavnog trga Residenzplatz, a nismo propustili ni priliku za slikanje pred utvrdom Hohensalzburg, koja je ujedno od najvećih dvoraca u Europi. Neizostavan je bio i prelazak preko mosta uzdisaja, kao i cvjetni vrtovi palače Mirabel gdje su snimljene scene iz filma Moje pjesme, moji snovi.

Bez velikih dilema vrijeme ručka smo proveli u pivnici Augustiner koja je, kako tvrde domaćini, treća destinacija na turističkoj karti grada. Masa ljudi pred ulazom desetak minuta prije otvaranja pivnice potvrdila je navedeno. A hrana i pivo su svakako opravdali naše čekanje na hladnoći.

Večernju sv. Misu imali smo u jednoj od baroknih crkava… vlč. Boris nas je u propovijedi potaknuo da iskoristimo ostatak adventa mijenjajući se, boreći se sa svojim slabostima te da tražimo i dalje istinsku radost jer se ona prepoznaje na svakome tko ju pronađe i s njome živi, taj zrači i privlači. Tko tako živi, taj nikad ne pada u očaj.. i to su odlike pravih kršćana.

Preostalo nam je još malo vremena za noćno razgledavanje grada, božićni sajam, kupnju Mozart kuglica i uživanje u romantičnom ambijentu Salzburga.

Mateja Šegović, dr. med.
Voditeljica Sekcije mladih

No Comments

Post A Comment