United States Conference of Catholic Bishops

USCCB: Smjernice o poštivanju temeljnog red ljudskog tijela

Odbor za nauk vjere Biskupske konferencije SAD-a izdao naputak katoličkim zdravstvenim ustanovama o poštivanju autentičnog reda ljudskog tijela

WASHINGTON – Odbor za nauk vjere Biskupske konferencije SAD-a (USCCB, od engl. U.S. Conference of Catholic Bishops) izdao je naputak katoličkim zdravstvenim ustanovama o moralnim kriterijima za razlučivanje medicinskih intervencija koje promiču autentično dobro ljudske osobe od onih koje su upravo štetne. Administrativni odbor USCCB-a odobrio je objavljivanje izjave Odbora za nauk vjere 15. ožujka 2023. godine.¸

U svojoj izjavi, Odbor za nauk vjere priznaje da moderna tehnologija omogućuje kemijske, kirurške i genetičke intervencije za poboljšanje funkcioniranja ljudskog tijela, kao i za modificiranje njegova izgleda. Iako su nove tehnologije omogućile izlječenje mnogih bolesti, a obećaju još veće uspjehe, one također donose intervencije koje su štetne za istinski procvat ljudske osobe. Kao aktualni primjer koji izaziva zabrinutost, Odbor navodi intervencije za liječenje nečega što se naziva „rodna disforija“ ili „rodna nepodudarnost“, a koje imaju podršku mnogih članova društva.

Ove intervencije uključuju korištenje kirurških ili kemijskih tehnika koje imaju za cilj promjenu spolnih karakteristika tijela pacijenta u one suprotnog spola, ili za njihovu simulaciju.

Budući da takve intervencije „ne poštuju autentični red ljudske osobe kao intrinzičnog jedinstva tijela i duše, s tijelom koje je spolno diferencirano“, Odbor navodi da ih katoličke zdravstvene ustanove ne bi smjele obavljati. Potvrđujući da katoličke zdravstvene ustanove „moraju koristiti sve odgovarajuće resurse za ublažavanje patnje onih koji se bore s rodnom nepodudarnošću“, Odbor tvrdi da sredstva koja se koriste „moraju poštivati ​​autentični red ljudskog tijela“ jer bi se u protivnom slučaju toj osobi moglo nauditi, a ne pomoći.

Naputak, koji je izrađen uz konzultaciju s brojnim suradnicima, uključujući medicinske etičare, liječnike, psihologe i moralne teologe, naglašava da su „katoličke zdravstvene ustanove pozvane pružiti model promicanja autentičnog dobra ljudske osobe. Kako bi ispunili ovu dužnost, svi koji rade ili surađuju s katoličkim zdravstvenim ustanovama moraju uložiti sve napore i koristiti sva prikladna i raspoloživa sredstva, kako bi pružili najbolju medicinsku skrb, kao i Kristovu suosjećajnu pratnju, svim bolesnicima, neovisno o tome tko su ili od kakvog stanja pate”, stoji u priopćenju.

Cijelo priopćenje povjerenstva možete pročitati ovdje.

Prijevod: Andrija Miculinić, dr. med.

 

No Comments

Post A Comment