25. kongres FIAMC-a – susret duhovnosti i medicinskih znanosti

25. jubilarni Svjetski kongres FIAMC-a u Zagrebu okupio je liječnike, stomatologe, teologe, vjerske dostojanstvenike iz katoličke, ortodoksne, islamske i židovske religije. Fascinantnost života i njegova svetost prožeta je kroz brojna predavanja od strane predavača iz cijeloga svijeta

FIAMC 2 320

Rasprave o temama poput eutanazija, palijativne skrbi, etike u medicini, priziv savjesti, surogat majčinstvo, matične stanice i posljedica učinka kontraceptivnih sredstava samo su neke od tema kojima se skup bavi.

Rasprave vođeneznanstveno etičkim načelima i pristupom naglašavanja nepovredivosti života od začeća do prirodne smrti.

Jubilarni 25. kongres Svjetskog saveza katoličkih liječnika (World Federation of Catholic Medical Associations – FIAMC), pod nazivom „Svetost života i medicinska profesija od Humanae Vitae do Laudato Si“, održava se u Zagrebu, u hotelu Westin od 30. svibnja do 2. lipnja.

fiamc 2018 7

Predkongresni program započeo je još u srijedu, 30. lipnja, okruglim stolom međureligijskog dijaloga na temu eutanazije na kojem su sudjelovali mons. Jacques Suaudeau, duhovnik FIAMC-a, rabin Luciano Moše Prelević, rabin Židovske općine Zagreb i gospođa Lamia Allili, islamska vjeroučiteljica. Mitropilit Porfirije koji se ispričao zbog spriječenosti, u svojoj je poruci naglasio važnost teme eutanazije i važnost ulaganja zajedničkih napora u promicanju svetosti i dostojanstva svakog ljudskog života, te je poželio blagoslovljen Kongres.

fiamc 2018 13

Prilikom svečanog otvaranja Kongresa, u popodnevnim satima, skup su pozdravili mons. Vincenzo Paglia, predsjednik Papinske akademije za život, mons. Bruno-Marie Duffé, tajnik vatikanskog Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, a molitvu je predvodio i Kongres blagoslovio kardinal Willem Jacobus Eijk, član Papinske akademije za život. Oni su u Hrvatsku došli sudjelovati na jubilarnom 25. Svjetskom kongresu katoličkih liječnika, kao predstavnici svojih institucija, ali i predavači na Kongresu.

Srdačnu dobrodošlicu gostima iz svijeta putem video poruke zaželjela je visoka pokroviteljica Kongresa, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

FIAMC speakers 26

U ime Hrvatskog sabora Kongres je pozdravio njegov potpredsjednik Željko Reiner, dugogodišnji član HKLD-a.

Ministar Milan Kujundžić pozdravio je Kongres u ime Vlade Republike Hrvatske te čestitao domaćinu, HKLD-u, na organizaciji ovako velikog i važnog kongresa.

U ime Hrvatske liječničke komore skup je pozdravio Krešimir Luetić, prvi dopredsjednik Komore, u ime Hrvatskog liječničkog zbora Tomislav Božek, u ime gradonačelnika grada Zagreba, Jurica Gregurić.

FIAMC 2 260

Sudionici kongresa prema odredbi pape Franje dobiti su potpuni oprost pod uobičajenim uvjetima. Oprost je namijenjen i dušama vjernika koje se nalaze u čistilištu. Oprost vrijedi za sve vjernike koji sudjeluju na 25. međunarodnom kongresu u Zagrebu i koji se ponizno upućuju Bogu molitve za vlastitu vjernost kršćanskom pozivu, moleći za svećenička i redovnička zvanja i za obranu institucije ljudske obitelji uz marijanski zaziv „Djevice Marijo, zdravlje bolesnih”. Djelomični oprost grijeha daje se onim članovima koji su opravdano spriječeni sudjelovati u radu kongresa ako se skrušena srca ujedine žarkim molitvama.

FIAMC 2 386

Najzaslužniji za održavanje jubilarnog kongresa FIAMC-a po prvi puta Hrvatskoj su članovi Upravnog odbora FIAMC-a koji suu konkurenciji s ostalim državama izabrali Zagreb ukazavši povjerenje čelnicima Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD), njegovoj predsjednici prof. dr. sc. Ani Planinc Peraica i prof. dr. sc. Jasenki Markeljević, članici Upravnog odbora Europskog i Svjetskog saveza liječnika katolika i svim članovima HKLD-a. SK / izvori

FIAMC 3 210

FIAMC 3 200

bbb 353

bbb 376

bbb 379

FIAMC 3 444

 

 

No Comments

Post A Comment