“Život uvijek ima smisla”

Zbor

Bio je to naslov susreta kojim su članovi HKLD-a podružnice Split, 3.veljače 2020.obilježili Dan života na već tradicionalan način. Šestu godinu u suradnji sa Nadbiskupskom Klasičnom gimnazijom don Frane Bulić susret se odvija u velikoj dvorani nadbiskupijskog sjemeništa prvog ponedjeljka mjeseca veljače. Večer je posvećena dvojici svećenika koji su svojim vrijednim nastojanjima godinama doprinosili pastoralu braka i obitelji  u Hrvatskoj p. Juri Bosančiću i  don Josipu Čoriću. U uvodnom dijelu susreta u glazbenom programa nastupio je zbor Nadbiskupske klasične gimnazije pod ravnanjem sestre Lidije Matijević. Prof.dr. don Ante Mateljan u uvodnoj molitvi napomenuo: “U tom kontekstu o vrijednosti života pozvani smo se diviti životu. Pozvani smo da se prestanemo rugati jedni drugima, pa tako i životu jer nas divljenje može voditi k Bogu.

Prof dr Ivica Grković, pročelnik katedre za anatomiju Medicinskog fakulteta u Splitu je u izlaganju o pobačaju napomenuo je da zbog tzv. “prava na izbor” godišnje umire i bivaju ubijeni milijuni nerođenih žena i muškaraca. “Poznata je činjenica da život čovjeka (žene) počinje začećem, to je medicinsko -znanstvena, biološka i filozofska činjenica koja je logički i znanstveno neoboriva”, ustvrdio je i dodao: Pa koji to “zakon” može optužiti nerođeno dijete i na osnovu te optužbe izvršiti nad njim namjerno pogubljenje i to još fino neuroligvistički preimenovati u “pravo na izbor”. To bi bilo ruganje životu! -Tko si je dao tu moć, iz čega ona proizlazi i na čemu je utemeljeno pravo oduzimanja života ljudskom biću koje je “krivo” samo što je živo i što još nije izašlo iz maternice? Strašna je to dehumaniziracija, udar je to na ljudsko dostojanstvo žena i njihove prekrasne prirodne i biološke odrednice, majčinstva.

Daniela 1

O  Logoterapijskom pristupu post abortivnom sindromu  je govorila Danijela De Micheli-Vitturi  dr. med. spec. obiteljske medicine. Postabortin sindrom (PAS) je većini ljudi poznat samo tek posljednjih nekoliko godina. Prvi su ga opisali psiholozi, svećenici i psihijatri. Izraz je 1981. skovao američki psiholog Vincent Rue. Ovaj se sindrom pojavljuje i kod muškaraca no o tome se rjeđe govori. PAS je interdisciplinarno pitanje zdravlja. Dijagnoze definirane kao PAS nema u MKB 10, pa bi se moglo zaključili da i nije medicinski problem ili da je tek usputna pojava. Liječnik obiteljske medicine u svom svakodnevnom radu susreće se s nekim pitanjima zdravlja kojih nema u MKB-u a za koje nema ni mnogo vjerodostojnih izvora znanja te je cilj ovog rada bio pokušati razjasniti pitanja trajne edukacije, prevencije i liječenja PAS kako bi obiteljski liječnik mogao pomoći osobama koje pate od PAS i njihovim bližnjima koji traže savjet. Rezultati i straživanja pokazali su oskudno znanje ispitanika. Samo 35% ispitanika čulo je za PAS. Na pitanje o prevenciji PAS gdje je bilo moguće odgovoriti s više odgovora pravovremenu edukaciju o plodnosti ističe 76% ispitanika, 66% ispitanika je za obavezno savjetovanje prije abortusa, 57% je za veći angažman medicinske struke, 48% je za molitvu, 24 % je za zabranu pobačaja, a 19% podržava građansku inicijativu. Budući da problem postoji, poželjno je je nastaviti dalja istraživanja. Ovo je posebno važno za demografsku situaciju u Hrvatskoj koja je karakterizirana padom stope fertiliteta, starenjem populacije imasovnim iseljavanjem mladih ljudi. Logoterapeut svojim specifičnim pristupom može doprinijeti uspješnijem savladavanju tegoba uzrokovanih PAS om.

Miljenko 1

“Svako dijete začeto ima pravo biti dio divne priče o ljepoti i teškoći života na zemlji. Nijedno ljudsko iskustvo, pa bilo ono i patnja nije besmisleno i imati to iskustvo nije prepreka nego može i jeste dio uzdizanja čovjeka na putu prema Bogu, nebu, vječnosti. Zidanje ‘spomenika života’, svojim radom, radostima i žalostima, uspjesima i padovima, patnjama i ispunjenjem nasuprot očaju, čini taj život neponovljivom i dragocjenom avanturom.A sama patnja taj spomenik života učvršćuje, biva najtvrđa stijena i najkohezivniji element svih djelova tog ‘spomenika’ .Upravo ta proživljena patnja  je ono što nam nitko ne može oduzeti, postaje vječna na način da preuzmemo odgovornost za ono što smo izabrali.Prihvatiti i roditi dijete i kad to dijete ima sy. Down, oštećenje, bolest ili teškoću je blagoslov i posebno iskustvo koje nas može otrgnuti iz ispraznih i površnih shvaćanja života, od banalizacije života usmjerenog samo na zadovoljstva, trenutne užitke i zabave”, posvjedočio je Miljenko Marić, prof.filozofije i soc., otac petero djece.

Danica

O životu i prihvaćanju dara djece sa sy. Down, posebnom iskustvu i neizmjernoj sreći kojom je obogaćena obitelj tim rođenjem, savladavanju teškoća, prevladavanju predrasuda i neizmjernoj emocionalnoj dobrobiti i toplini doma sa djecom koja  imaju sy. Down svjedočila je i Danica Tandara, dr.med. mikrobiologinja, majka troje djece.

Danijela De Micheli Vitturi i Miljenko Marić

 

No Comments

Post A Comment