Vijeće Europe odbilo ozakoniti surogatstvo

euroscolabanner2

Izvješće o surogatstvu odbačeno je s 16 glasova protiv i 15 glasova za u srijedu, 16. 3. 2016. na sjednici Odbora za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. Time je zaustavljen pokušaj nametanja ozakonjenja surogatstva u bilo kojem obliku državama članicama Vijeća Europe.  Želimo zahvaliti i čestitamo svima koji su potpisali peticiju “Ne trgovanju majčinstvom”  i na bilo koji način poduprli ovu inicijativu!

Činjenica da je Izvješće odbačeno sa samo jednim glasom razlike potvrđuje jačinuinteresnih lobija koji pokušavaju ozakoniti surogatstvo – moderni oblik trgovine ljudima i iskorištavanje žena i djece – unutar europskih institucija. Iznajmljivanje maternice te prodaja ili ustupanje djece u većini država članica EU je nezakonito, kao i u Hrvatskoj, a surogatstvu se protive i Europski parlament, mnoge udruge civilnog društva i brojni građani. Međunarodna inicijativa “Ne trgovanju majčinstvom”, čija je članica i U ime obitelji, prikupila je 107.967 potpisa europskih građana za ukidanje svih vrsta surogatstva u Europi.

Udruga U ime obitelji pozvala je pismom sve članove Odbora da odbace sporno Izvješće upravo jer je njegova izvjestiteljica Petra De Sutter bila u sukobu interesa baveći se profesionalno surogatstvom. U ime obitelji je istaknula da bi izglasavanje Izvješća “ozbiljno narušilo povjerenje građana u Parlamentarnu skupštinu Vijeća Europe i njene članove, jer bi ignoriranjem očitog sukoba interesa članovi Odbora potvrdili sukob interesa gospođe De Sutter prihvatljivim“. U ime obitelji je stoga pozvala zastupnike da ne dopuste da surogatstvo bude podržano na bilo koji način, već da bude zabranjeno kao u nedavnoj Rezoluciji Europskog parlamenta, koji je “osuđuje praksu surogatstva koja potkopava ljudsko dostojanstvo žene jer se njezino tijelo i njegove reproduktivne funkcije koriste kao roba; [te] smatra da praksu gestacijskog surogatstva koja uključuje reprodukcijsko iskorištavanje i korištenje ljudskog tijela za financijske i druge dobitke, osobito kod ranjivih žena iz zemalja u razvoju, treba zabraniti te se njome treba hitno pozabaviti u okviru instrumenata ljudskih prava” (članak 115.).

Udruga „U ime obitelji“

No Comments

Post A Comment