Večer sjećanja na prof. dr. Branimira Richtera

Podružnica Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD) „Branimir Richter“ u Zagrebu upriličila je 3. travnja 2023. večer sjećanja na jednog od suutemeljitelja HKLD-a prof. dr. Branimira Richtera (1920. – 2012)

U 19 sati u kapeli Ranjenog Isusa (Ilica 1) misu za ++ Branimira i njegovu suprugu Željku predvodio je mons. Zvonimir Sekelj, kanonik Prvostolnog zagrebačkog kaptola, u koncelebraciji s izv. prof. dr. fra Draženko Tomićem, duhovnikom Podružnice. Poslije mise u društvenim prostorijama u Praškoj upriličeno je druženje te u 20 sati i predavanje „Doprinos prof. Richtera u javnom zdravstvu u svijetu i Hrvatskoj“, prof. dr. Antoinette Kaić-Rak, dr. med. s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, specijalistice socijalne medicine s organizacijom zdravstvene zaštite, bivše voditeljice ureda Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u RH. Riječi dobrodošlice uputila je idejna začetnica „Večeri sjećanja“, predsjednica podružnice prof. dr. Danica Galešić Ljubanović, koja je svojevremeno i predložila da se zagrebačka podružnica HKLD-a nazove po prof. Branimiru Richteru. U ime rodbine, na programu je bio i biranim riječima se nazočnima obratio, prim.. dr. Darko Richter, sin pok. Profesora. Poslije predavanja razvila se zanimljiva rasprava o poratnim okolnostima i doprinosu prof. Richtera borbi protiv malarije.

Prof. Kaić-Rak je 16. siječnja 2010. za svečanu akademiju HKLD-a povodom 90. rođendana prof. Branimira Richtera, prvog i dugogodišnjeg dopredsjednika HKLD-a, pripremila osvrt na preko 40 godina djelovanja prof. Richtera kao vodećeg svjetskog malariologa. Naime, nakon uspješnog vođenja antimalarične kampanje Savezne vlade FNRJ, prof. Richter je bio najzaslužniji za eradikaciju malarije u Hrvatskoj 1954. godine i drugim republikama bivše države nakon čega je kao suradnik SZO-a započeo svoju misiju eradikacije malarije i borbe protiv tropskih bolesti širom svijeta. (A. Kaić-Rak, „Rad profesora Branimira Richtera u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji“, Glasnik HKLD-a, 20/1-2 2010., str. 15.)

U svom izlaganju na „Večeri sjećanja“ 2023., prof. Kaić-Rak je uz ostalo iznijela i hodogram aktivnosti prof. Richtera u antimalaričnoj kampanji:

1952. završava međunarodni tečaj o suzbijanju malarije koji je organizirala SZO u Portugalu, a krajem iste godine postiže diplomu specijaliste humano-medicinske parazitologije u Zagrebu.
1954. boravi u Baselu na Švicarskom tropskom institutu i polazi četveromjesečni tečaj tropske medicine, te nakon položenih ispita dobiva diplomu.
1955. izabran je za člana grupe stručnjaka za malariju SZO, te u okviru toga tijela surađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom do kraja dobne granice (lipanj 1993.).
1956. i 1957. sudjeluje kao član jugoslavenske delegacije na međunarodnim konferencijama o eradikaciji malarije za države istočne Europe u Beogradu, u organizaciji SZO. Na istovrsnom sastanku u Bukureštu 1958. predvodio je jugoslavensku delegaciju.
1961., 1962. i 1963. godine sudjelovao ja kao nastavnik na međunarodnim tečajevima o eradikaciji malarije SZO u Beogradu.
1964., 1965. i 1966. također u misiji SZO, a na zahtjev vlade Republike Tunisa vrši analizu malariološke situacije, te izrađuje plan i program eradikacije malarije u Tunisu, koja je uspješno dovršena.
1968. SZO ga šalje u Siriju gdje radi na procjeni stanja vezano uz suzbijanje malarije.
1970. surađivao je u sastavu internacionalne ekipe na udžbeniku SZO o praktičnim epidemiološkim problemima malarije, potom je boravio na Medicinskom fakultetu u Indiji radi evaluacije nastave i sudjelovao u radu XV. zasjedanja komiteta eksperata za malariju SZO. Članom komiteta bio je još od 1960. godine (VIII. zasjedanje) i 1973. (XVI. zasjedanje).
1972. radi na suzbijanju posljednje epidemije variole u Jugoslaviji
1972. radi u skupini stručnjaka SZO na izradi programa za edukaciju malariologa u Ženevi.
1974. iznosi načela o istraživanjima u malariološkoj praksi na međunarodnom simpoziju o znanstvenom radu u toj struci u Rabatu, Maroko.
1975 uvodi na Školi narodnog zdravlja Medicinskog fakulteta Univerziteta u Teheranu međunarodni tečaj tropskog javnog zdravstva i malariologije
1977. – 1979. sudjeluje kao član Znanstvene radne skupine za malariju u međunarodnom programu za istraživanja i nastavu u području tropskih bolesti (Brazzaville i Ženeva).
1978. član je mješovite radne skupine SZO i Agencije za međunarodni razvoj SAD-a za utvrđivanje nastavnih potreba i planiranje stručnjaka za malariju u regijama Jugoistočne Azije i Zapadnog Pacifika. Iste godine organizira u Zagrebu uz pomoć SZO i Medicinskog fakulteta praktični seminar o enzimskim testovima.
1980. godine razrađuje plan potrebnih kadrova i nastave za rad na suzbijanju malarije u zemljama jugoistočne Azije (Indija, Sri Lanka, Burma, Malezija, Tajland, Indonezija).

Prof. dr. Antoinette Kaić-Rak, dr. med. s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, specijalistica socijalne medicine s organizacijom zdravstvene zaštite. Rođena 1959. u Virovitici. Diplomirala na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1982., magistrirala 1990., doktorirala 1996., naslov disertacije “Utjecaj prehrane i nekih životnih navika u nastanku intestinalnih metaplazija -prekanceroze želučanog karcinoma“. Radila u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, voditeljica Ureda SZO za Hrvatsku. Područje znanstvenog interesa: javno zdravstvo. Voditeljica šest znanstvenih projekata, mentor dvojice doktoranada, publicirala preko 120 znanstvenih i stručnih radova. Odlikovana Spomenicom Domovinske zahvalnosti. Suradna članica AMZH od 1997., redovita od 1999., predsjednica je Kolegija javnog zdravstva.

(tekst: D. T.; foto: I. B.)

HKLD, Zagreb, 3. 4. 2023.

 

No Comments

Post A Comment