Trodnevnim aktivnostima obilježena 30 obljetnica splitskog ogranka HKLD-a: hodočasnički, radno i svečano!

Trideseta obljetnica postojanja i kontinuiranog rada splitskog ogranka Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva obilježena je aktivnim sudjelovanjem naših članova na tri događaja krajem prošlog tjedna: tradicionalnom hodočašću Sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću u Zakučac kraj Omiša, sudjelovanjem na simpoziju o teološkim i medicinskim izazovima promjene spola, koji je održan na splitskom KBFu i hodočašćem u Svetište Majke Božje Lurdske u Vepric kraj Makarske. U Vepricu smo zahvali Gospi što nas je pratila i zagovarala kroz naših prvih trideset godina, održali smo prigodni susret, slavili Svetu misu i zajednički blagovali prisjećajući se „crtica“ iz života i rada našeg ogranka. Kako bi svi mogli osjetiti djelić atmosfere u ovoj našoj „trodnevnici“, slijedi kratki prikaz događanja. 

Na uočnicu Blagdana Sv. Leopolda Bogdana Mandića, trećeg dana trodnevnice, u četvrtak 11. svibnja tradicionalno smo hodočastili u Svetište ovog našeg misionara milosrđa koje se nalazi u Zakučcu, malom mjestu kraj Omiša. Svetište se nalazi nedaleko od poznate hidroelektrane u živopisnom parku ispred izdubljene stijene u kojoj se nalazi kapelica i nedavno blagoslovljena ispovjedaonica. Zajedno sa članicama Hrvatskoga katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara okupili smo se u 17:30 na molitvi krunice a onda i zajedničkom slavlju Euharistije koju je predvodio duhovnik splitske podružnice, fra Domagoj Runje. Unatoč izrazito kišnom vremenu tog dana, molitva i misa su održani na otvorenom prostoru ispred stijene jer je Sv. Leopold razgrnuo prijeteće oblake za vrijeme slavlja. Nakana ove proslave svake godine je ista, molitva za zdravlje i za one koji se u svom svakodnevno poslu trude oko zdravlja, za sve zdravstvene djelatnike. 

Fra Domagoj je u svojoj homiliji najprije razmatrao utjecaj moralnih i fizičkih zala, pa naravno i bolesti te za njih vezanih patnji, na našu vjeru, tj. gubitak vjere i pouzdanja u Boga. Ukazujući kako nas je Isus u svojo boli, muci i smrti naučio da se život živi na ispravan način samo onda kad se živi kao predanje, kao davanje drugima, što je teško shvatljivo u našoj sebičnoj naravi i svijetu, fra Domagoj je naglasio da je za shvaćanje toga oblika žrtve potreban Duh sveti, a On nam je dan na krštenju i njime se hranimo u svetim sakramentima, od kojih je jedan posebno vezan za sveca kojem hodočastimo, sakrament ispovjedi. Sveti Leopold je svojim životom je pokazao kako se život živi kao dar, po cijele dane je provodio u ispovjedaonici darujući se vjernicima. I dan prije svoje smrti je proveo ispovijedajući, baš onako kako je  Krist rekao učenicima da trebaju dočekati Njegov dolazak, budni, opasanih bokova, radeći na Njegovoj njivi. I sam svetac je patio od brojnih bolesti, imao je i zloćudni tumor jednjaka od kojeg nije čudesno ozdravio, ali je s ovom teškom dijagnozom čudesno živio!  Tako nam je jasno ukazao da je zdravlje, koje često proglašavamo najvećom vrijednosti zapravo relativna, ovozemaljska vrijednost, a da zajedništvo s Bogom možemo živjeti bez obzira na zdravstveno stanje. U bolesti se još jače može posvjedočiti ljubav Božja, čime se osobne patnje suobličuju s Kristovim patnjama, a to vodi do suobličenja s Isusovim uskrsnućem. Na koncu je fra Domagoj pročitao molitvu za zdravstvene djelatnike talijanske biskupske konferencije koja je sastavljena povodom proglašenja sv. Leopolda zaštitnikom oboljelih od karcinoma. Molitve se mogu naći na internetskoj stranici Hrvatske katoličke mreže. Na kraju nas je sve zajedno još jednom srdačno pozdravio župnik, don Emanuel Petrov s kojim smo obišli kapelicu i ispovjedaonicu u stijeni.

U petak, 12. svibnja okupili smo se u Velikoj dvorani KBFa gdje je u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva održan Međunarodni znanstveni simpozij na temu „Teologija i medicina pred izazovima promjene spola“. Skup su na početku pozdravili profesori Goran Kardum, ispred Sveučilišta u Splitu, Rok Čivljak, kao predsjednik HKLDa  i Šimun Bilokapić, kao dekan KBFa, nakon čega se pristupilo radnom dijelu sastavljenom od nekoliko cjelina: uvodne, biomedicinske, društveno-humanističke i pravne/kanonske. Četrnaest istaknutih predavača, od kojih četiri člana splitske podružnice, progovorilo je o ovoj zahtjevnoj temi oslanjajući se na provjerene znanstvene podatke i stručno osobno iskustvo. Simpozij se prenosio preko uživo preko Facebook stranice KBFa, a za sudjelovanje su se dodjeljivali bodovi u okviru trajne medicinske izobrazbe liječnika i magistara farmacije. Popunjena velika dvorana KBFa, živa rasprava sa cijelim nizom pitanja i komentara kao i neformalno druženje tijekom pauza svjedočili su velikom zanimanju za ovu temu. Otkrili smo brojne dimenzije ove, samo na prvi pogled jednostavne problematike i dobili odgovore na brojna pitanja, što će nam svakako pomoći u zauzimanju ispravnih, na činjenicama utemeljenih stavova. Nakon uspješnog lanjskog simpozija o prizivu savjesti i ovogodišnjeg na spomenutu temu, želja je organizacijskog odbora da se tradicija simpozija u svibnju u Splitu nastavi, a već razmišljamo o aktualnim temama koje želimo na sličan način obraditi. Pozvani smo podržati našeg duhovnika i predsjednika programskog/organizacijskog odbora, prof. don Ivana Bodrožića kako bi simpoziji postali nezaobilazni i iznimni događaji u kalendaru aktivnosti HKLDa. 

U subotu, 13. svibnja u 9:30 sati održan je redoviti sastanak Upravni odbor HKLDa u dvorani Svetišta u Vepricu, gdje su odsjeli učesnici simpozija iz udaljenijih mjesta. Na početku sastanka, predsjednik HKLDa dr Rok Čivljak je upravitelju svetišta i našem donedavnom duhovniku don Stipanu Šurlinu poklonio umjetničku sliku iz zbirke HKLDa, uz zahvalu za sve čime je pomagao rad podružnice i Društva u cjelini. 

Nakon sastanka, u 11 sati u istoj dvorani započeo je program obilježavanja tridesete obljetnice splitskog ogranka HKLDa. Program je vodila naša dugogodišnja regionalna koordinatorica, dr. Danijela de Micheli Vitturi, a na početku je predsjednik podružnice, dr. Ivica Grković u kraćoj, bogato ilustriranoj prezentaciji sažeo neke od glavnih oblika aktivnosti po kojima je splitska podružnica nadaleko poznata. Od osnutka, 17. ožujka 1993. do danas održan je cijeli niz stručnih (obrazovnih) djelatnosti kao i duhovnih djelatnosti koje uključuju teološka predavanja, liturgijska slavlja, duhovne obnove, hodočašća i „obiteljske dane“. U 30 godina bilo je ukupno 420 aktivnosti podružnice, 179 stručnih i 241 duhovna aktivnost. Na sve njih smo iznimno ponosni, sudjelujući u njima gradili smo sebe, naše obitelji, kolege, prijatelje i društvo u cjelini. Svatko je dao svoj doprinos a za planiranje, organizaciju i provedbu bio je zadužen Upravni odbor podružnice na čelu sa pet predsjednika (od kojih su neki imali veći broj mandata) i pet duhovnika (od kojih je don Ante Mateljan bio duhovnikom više od 20 godina). Nakon uvodnog dijela svatko od nazočnih prethodnih predsjednika kratko je prikazao svoje viđenje rada i aktivnosti društva. 

Možete pogledati prezentaciju iz Veprica, 13. svibnja 2023. godine: HKLD, podružnica Split – osvrt na naših prvih 30 godina OVDJE!

Dr Anton Marović osvrnuo se na prve godine rada ogranka koje su bile obilježene Domovinskim ratom i poraćem u kojem je HKLD u okviru liječničkog staleža imao iznimni značaj. Naglasio je da su suvremeni izazovi drugačiji i da, kao i do sada, uz čvrste i beskompromisne duhovnike na njih trebamo „crpeći snagu na nauku i poruci učitelja i velikog svećenika Isusa Krista“ na njih odgovoriti. 

Dr Kajo Bućan prisjetio se svojih nekoliko mandata, u kojima se značajno povećao broj članova podružnice ali i međunarodna prepoznatljivost i ugled HKLDa i splitske podružnice. Posebno je dirljivo bilo sjećanje na obilježavanje 10 obljetnice osnutka HKLDa koja se održala u Splitu u svibnju 2001. godine kao i na „crticu“ iz boravka na usavršavanju u Barceloni kod Jose Maria Simon Castellvi-ja, predsjednika španjolskog a kasnije i Svjetskog udruženja katoličkih liječnika. Na putu prema operacijskoj dvorani Kajin domaćin je predložio da prije operativnog zahvata zajedno pozdrave „šefa“ (u petak navečer!), što su i napravili poklonivši se raspelu iznad oltara bolničke kapelice! 

Dr Danijela de Micheli Vitturi je nakon toga dirljivo, iz srca govorila o našem prerano preminulom dr. Ivi Juriću sa kojim nas svih vežu predivne uspomene. To je bio čovjek i liječnik, dječji kirurg, kolega i prijatelj, kojemu nikada ništa nije bilo teško i koji je baš sve obavljao sa širokim osmjehom na licu. Sigurni smo da naš ogranak u njemu ima snažnog nebeskog zagovornika.  

Dr Meri Matijaca je u svom kratkom obraćanju naglasila kako je sudjelovanje u aktivnostima HKLDa za nju uvijek bila prilika da zajedno sa svojom obitelji dijeli plodove duhovnog rasta u toplom prijateljskom okruženju kolegica i kolega s kojima dijeli iste vrijednosti. Naglasila je važnost duhovnika i zahvalila im za njihov trud i poticaj na rast.

Dr Rok Čivljak je na kraju iskoristio priliku da toplo pozdravi sve nazočne članove podružnice i izrazi iskreno zadovoljstvo i divljenje radu splitske podružnice. Rekao je da smo mi u Splitu postavili „letvicu jako visoko“ i da sve što pokrenemo i organiziramo bude jako uspješno i plodonosno, a ima i tipičnu dozu originalnosti. Naglasio je da je HKLD jedno od članstvom najbrojnijih društava u Europi a kao primjer našeg aktivnog učešća i van granica Domovine istaknuo je nedavno sudjelovanje na simpoziju FEAMCa u Albaniji. Potaknuo nas je da poradimo na pomlađivanju članstva i razmišljanju o aktivnostima koje bi bile okrenute prema mlađim članovima. U ime zagrebačke podružnice poklonio nam je, na trajnu uspomenu na ovaj nadnevak, sliku službenice Božje Ane Marije Marović, iz umjetničke zbirke HKLDa. 

Predsjednik podružnice, dr. Grković je zahvalio na daru kao i na potpori vodstva Društva u svim našim aktivnostima.

Nakon završetka prisjećanja na naši prvih 30 godina, svi zajedno smo se zaputili na Svetu misu u kapelicu Svetišta koju je predvodio naš duhovnik, don Ivan Bodrožić. Posebno su poticajne bile poruke iz njegove homilije vezane na prvo čitanje koje donosi opis širenja poslanja naviještanja po Maloj Aziji od strane sv. Pavla. Kao što je sv. Pavao privukao Timoteja tako i mi u svom svjedočenju profesionalnog i osobnog života trebamo privlačiti i podržavati svoje kolege. HKLD se izgrađuje kroz kontakt osoba, kroz izgrađivanje pojedinaca i uvođenje u zajedništvo Crkve. Od sv. Pavla možemo naučiti da uspjeh u apostolskom radu prvenstveno ovisi o zanosu bez kojega nije moguće širiti Radosnu vijest. Na koncu je naš duhovnik naglasio kako nas Gospodin priprema na reakciju svijeta na naš stav i pripadnost Njemu, reakciju koja redovito uključuje  nerazumijevanje, stigmatizaciju pa čak i otvorenu mržnju. Ali mi smo izabrani, On nas je izabrao da i kroz naše Društvo, koje nije samo formalna udruga, djelujemo po Njegovom duhu. 

Nakon okupljanja oko Euharistijskog stola nastavili smo naše druženje u blagovalištu Svetišta gdje smo uz okrjepu za tijelo nastavili evocirati uspomene na velikih i bogatih 30 godina splitskog ogranka Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva. 

Upravni odbor splitske podružnice od srca zahvaljuje svima koji su pomogli i učestvovali u opisanim aktivnostima i poziva sve članove da svojim angažmanom u radu Društva nastave obogaćivati sebe, svoje obitelji, struku i cijelo društvo. Neka nas zagovor naše nebeske Majke prati u našim inicijativama i aktivnostima!

Prof. dr. Ivica Grković, predsjednik splitskog ogranka HKLD-a

 

 

No Comments

Post A Comment