Razgovor s predsjednicom HKLD-a i članicom UO FIAMC-a povodom održavanja 25. jubilarnog kongresa Svjetskog saveza liječnika katolika

Prof. dr. sc. Ana Planinic Peraica desno i Jasenka Markeljević čelnice HKLD a

Razgovor s predsjednicom Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva prof. dr. sc. Anom Planinc-Peraica i članicom UO FIAMC-a, prof. dr. sc. Jasenkom Markeljević povodom održavanja 25. jubilarnog kongresa Svjetskog saveza liječnika katolika prenosimo iz najnovijeg broja Liječničkih novina

Pod  nazivom „Svetost života i medicinska profesija od Humanae Vitae do Laudato Si“, u Zagrebu će se od 30. svibnja do 2. lipnja održati 25. jubilarni kongres Svjetskog saveza liječnika katolika (FIAMC – World Federation of Catholic Medical Associations)

Visoka pokroviteljica Kongresa je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, pokrovitelj gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, počasni predsjednik Kongresa je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a Kongresu će nazočiti i Predsjednik papinske akademije za život Vincenzo Paglia.

Najzaslužniji što će se Kongres po prvi puta održati u Hrvatskoj su članovi Upravnog odbora FIAMC-a koji su u konkurenciji s ostalim državama izabrali Zagreb, ukazavši time povjerenje čelnicima Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD), njegovoj predsjednicin prof. dr. sc. Ani Planinc-Peraica i prof. dr. sc. Jasenki Markeljević, članici Upravnog odbora Europskog i Svjetskog saveza liječnika katolika.

Bio je to i povod za razgovor s čelnicama HKLD-a u kojem prof. Planinc-Peraica ističe da pripreme za održavanje Kongresa teku vro dobro, da su izabrane teme i predavači.

Zaštita dostojanstva života od početka do njegovog kraja je i osnovno načelo u medicini koje se temelji na Hipokratovoj prisezi koja datira od prije 2000 godina

Ono što nas posebno veseli je da se prijavilo i 80-ak mladih članova i studenata za sudjelovanje u radionicama. Želimo motivirati mlade liječnike na suradnju i okupljanje oko ideje na zaštitu dostojanstva života od početka do njegovog kraja, a što je i osnovno načelo u medicini koje se temelji na Hipokratovoj prisezi koja datira od prije 2000 godina istaknula je Planinc-Peraica.

Jubilarni 25. kongres FIAMC-a održava se u godini kada se obilježava i 50. godišnjica objave Enciklike pape Pavla VI. „Humanae Vitae“ (Ljudski život) nastale sredinom ljeta 1968., koja je svojevrsni odgovor na relativizaciju svetosti i dostojanstva ljudskog života i prokreacije prouzročenu društvenim kretanjima 60-ih godina prošlog stoljeća te pete godišnjice pontifikata Pape Franje pretočene u enciklike Lumen fides i Laudato Si, ističe prof. Markeljević.

Nelogično da se Europa odrekla svojih kršćanskih korijena i stvorila umjetni sekularizam

Na pitanje kako komentiraju nedavni poziv francuskog predsjednika Emanuela Macrona katolicima da se više uključe u društveni i politički život prof. Markeljević i Planinc Peraica ističu da je to logičan slijed jer je kršćanstvo u samim temeljima Europske unije te da je nelogično da se Europa odrekla svojih kršćanskih korijena, koji su civilizacijski prepoznati u djelima likovne umjetnosti, književnosti, glazbi, socijalnoj politici solidarnosti i supsidijarnosti.

Duhovna je komponenta jako bitna za ljudsko postojanje i za aktivnost i u tom kontekstu Macronova izjava je dobrodošla i smatramo je iskorakom koji će okupljati Europu, istaknule su čelnice HKLD-a.

Govoreći o radu Društva Planinc-Peraica navela je da su prije dvije godine proslavili 25. godišnjicu. Bili smo jedno od prvih laičkih društava osnovano odmah po uspostavi neovisne Republike Hrvatske, a cilj nam je bio da kroz njegov rad iskažemo svoja uvjerenja i poglede na društvena i etička pitanja u liječničkoj struci, što nam u bivšoj državi nije bilo moguće.

Okupili smo osim liječnika i druge zdravstvene djelatnike, liječnike dentalne medicine, farmaceute i medicinske biokemičare, a zajedničko nam je poslanje promovirati etičke aspekte u našoj medicinskoj struci. Sustav vrijednosti naših članova je isti kao i svih liječnika koji su položili Hipokratovu prisegu. Tu nema nikakvog spora. Spor možda dolazi zbog zakonske regulative od kojih se najčešće spominju prekid trudnoće i eutanazija, a što se kosi s našim uvjerenjima, istaknula je Planinc-Peraica. .

Promocija ideala „kvalitete života“ i „besmrtnosti“ uvjetovane posjedovanjem, zdravljem i fizičkom ljepotom, lingvističkim i socijalnim manipulacijama stvarajući privid civilizacijskog pomaka u biti otvara put u novu eugeniku transformirajući ideju „ljudskih prava „ u svoju suprotnost, ističe prof. Markeljević.

Nisu liječnici ti koji odlučuju o dolasku i odlasku s ovog svijeta

Mi liječnici u nekom trenutku odlučujemo o nečijem životu i u tome se uvijek moramo voditi strukom i etikom, a u interesu nam stalno mora biti zaštita života, pomoć ljudima. Naše poslanje nije da svakoga izliječimo jer to i ne možemo, ali naše je poslanje da liječimo ljude, da im osiguramo dostojanstvene uvjete skrbi i liječenja, naglasila je dodavši da nisu liječnici ti koji odlučuju o dolasku i odlasku s ovog svijeta.

Čelnice HKLD-a smatraju kako se civilizacijski doseg jedne države ne mjeri ni visinom BDP-a, ni standardom već odnosom prema nezaštićenima, bolesnima, nemoćnima, hendikepiranima, nerođenoj djeci.

Oni se ne mogu braniti. Nažalost, pojedine države uvode zakone po kojima se rješavaju takvih osoba, odstranjuju ih iz sustava jer su, ili će postati socijalni teret društva. No, naše je poslanje da sve te kategorije shvaćamo kao dostojanstvena ljudska bića kojima treba pružiti svu potrebnu pomoć i skrb. Prema njima se nikako ne smijemo odnositi kao prema „otpadu“. Trebamo se suprotstaviti tzv. kulturi otpada na koju kao nehumanu i nedostojanstvenu čovjeka upozorava i papa Franjo, ističu čelnice HKLD-a podsjećajući da su temeljna načela Društva promicanja kršćanskih načela u zaštiti zdravlja naroda i čuvanju ljudskoga života od začeća do prirodne smrti.

U ostvarenju ciljeva Društvo potiče etičko-moralnu, zdravstvenu i stručnu izobrazbu svojih članova prema zahtjevima vremena i nauku Katoličke crkve. Upravo je i održavanje 25. kongresa FIMAC u Zagrebu prava prigoda za razmjenu i produbljivanje svih saznanja i iskustava, zaključile su čelnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva.

Osim za liječnike i studente na Kongresu će biti organizirani i programi za doktore dentalne medicine, farmaceute i medicinske biokemičare, ističe prof. Markeljević i dodaje da su u organizaciji Kongresa dobili značajnu logističku podršku gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, Turističke zajednice grada Zagreba, Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog liječničkog zbora. SŠH

Više o organizaciji Kongresa može se saznati na web stranicama društva  www.hkld.hr i kongresa www.fiamccongress2018.com

hlk.hr

No Comments

Post A Comment