Predstavljen sveučilišni udžbenik “Palijativna medicina”

palijativna medicina 1

Sveučilišni udžbenik – Palijativna medicina: temeljna načela i organizacija; klinički pristup terminalnom bolesniku; medicinska etika

U četvrtak, 10. listopada 2013. u 18 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, održala se promocija udžbenika „Palijativna medicina: temeljna načela i organizacija; klinički pristup terminalnom bolesniku; medicinska etika kojeg su urednici: dr. sc. Morana Brkljačić, dr.med., prof. dr. sc. Mirko Šamija, dr.med., dr.sc. Borislav Belev, dr.med., prof. dr. sc. Marija Strnad, dr.med. i Tomislav Čengić, dr.med.

Urednici i 31 koautor udžbenik su posvetili prof.dr.sc. Anici Jušić, dr.med. utemeljiteljici i doživotnoj predsjednici Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora.

U prepunoj dvorani Knjižnice HAZU nakon pozdrava i uvodnih riječi urednika i ugodnog moderatora prezentacije prof. dr.sc. Mirka Šamije, prigodne riječi uputili su akademik Marko Pećina, tajnik Razreda za medicinske znanosti HAZU i prof.dr.sc. Igor Prpić, predsjednik Povjerenstva za izdavačku djelatnost Sveučilišta u Rijeci s obzirom da je udžbenik izdanje Sveučilišta u Rijeci zajedno sa Zakladom onkologija i Tiskarom „Markulin”.

palijativna medicina 2

O djelu su govorili uvaženi recenzenti akademkinja Vida Demarin i prof.dr.sc. Boris Labar, glavna urednica dr.sc. Morana Brkljačić, dr.med. autorica prve doktorske disertacije u Republici Hrvatskoj iz područja palijativne medicine te prof.dr.sc. Mirko Šamija, doajen hrvatske onkologije koji je ujedno i predsjednik uprave Zaklade onkologija.

palijativna medicina 3

Kao što sam naslov govori udžbenik se bavi problematikom palijativne medicine. Palijativna medicina nova je grana medicine koja proučava i liječi bolesnika s aktivnom progresivnom, uznapredovalom bolesti ograničene prognoze. Brine se za optimalnu kvalitetu života do smrti, i u prvom je redu, područje liječničkog interesa. Knjiga “Palijativna medicina: temeljna načela i organizacija, klinički pristup terminalnom bolesniku, medicinska etika” prvi je udžbenik u Hrvatskoj koji objedinjuje načela, ustroj i djelovanje palijativne medicine. Knjiga prikazuje načela ustroja, kliničkog pristupa i medicinske etike u palijativnoj medicini i predstavlja veliki hrvatski znanstveno-stručni doprinos u skrbi za terminalne bolesnike. Posebno treba naglasiti poglavlje „Pedijatrijska palijativna skrb” koja predstavlja izuzetno senzibilan dio palijativne medicine a to je skrb za terminalno oboljelu djecu.

palijativna medicina 4

Sa svojih 13 poglavlja i 333 stranice znanstveno-stručnog pristupa problematici palijativne medicine i njezine skrbi za bolesnike u završnoj fazi bolesti, udžbenik ukazuje i naglašava važnost implementacije palijativne medicine u zdravstveni sustav Republike Hrvatske koja se tek pomalo realizira.

Predgovore udžbeniku napisali su Akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, prof.dr.sc. Rajko Ostojić, ministar zdravlja Republike Hrvatske i prof. dr. sc. Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci.

palijativna medicina 5

U svom predgovoru Akademik Kusić kazuje: „Kao liječnik i znanstvenik, no prvenstveno kao čovjek, nukleus razmišljanja o palijativnoj medicini mogao bih sjediniti u promišljanju biskupa, prof.dr.sc. Valentina Pozaića: Smijemo i moramo pretpostaviti da je liječnik vrhunski poznavalac čovjeka na području medicinske antropologije. Očekuje se da to bude i na području filozofijske antropologije- na području i tijela i duha i duše. Zašto? Čovjek je prvi i jedini put ostvarenja medicinske profesije. Čovjek-bolesnik mjesto je susreta i dijaloga – načelno gledajući – dviju osobina u njihovom totalitetu: to je mjesto susreta medicine i religije, horizontale i vertikale, imanencije i transcedencije; taj se susret nerijetko zbiva upravo u trenucima kad je čovjek najveći i najmanji od svih svojih životnih veličina, u trenucima moći i nemoći, gordosti i skromnosti: od nastajanja preko rascvata do umiranja.”

palijativna medicina 6

palijativna medicina 7

palijativna medicina 8

palijativna medicina 9

palijativna medicina 10

No Comments

Post A Comment