Predavanje povodom Svjetskog dana psorijaze u Osijeku

osijek 1

Osijek – Povodom Svjetskog dana psorijaze koji se obilježava 29. listopada Podružnica HKLD-a u Osijeku organizirala je predavanje mr. sc. Melite Vukšić Polić, dr.med., spec. dermatovenerologije Psoriasis vulgaris – nešto staro, nešto novo koje se održalo 16. studenog 2017. u 19 sati u Vikarijatu u Osijeku

Predavačica nas je upoznala s temeljnim pojmovima o psorijazi, učestalosti u Europi i RH, ali i činjenici da se psorijaza sve češće javlja u dojenačkoj dobi i kod male djece te kod starijih od 65 godina. Uz puno fotografija predstavila nam je sve vrste psorijaze. Naglasila je da psorijaza nije samo bolest kože, već sustavna upala koja je povezana s psihičkim poremećajima, upalama oka, Chronovom bolesti, ulceroznim kolitisom, metaboličkim sindromom… Pacijenti oboljeli od teškog oblika psorijaze žive u prosjeku 6 godina kraće od opće populacije. Vrlo važan i možda nedovoljno vrednovan aspekt psorijaze je utjecaj na psihičko zdravlje pacijenta: oboljeli od psorijaze imaju često nižu kvalitetu života, gube samopouzdanje, samopoštovanje, češće se depresivni, posežu za drogama i alkoholom te je među oboljelima povećan rizik za suicid. To su svakako vrlo bitne stvari te je u suradnji s psihijatrima KBC Osijek osnovana psihodermatološka ambulanta u kojoj oboljeli mogu potražiti pomoć. Ono što je definitivno novo u liječenju psorijaze je terapija. Pored lokalne terapije u vidu različitih krema i pripravaka te fototerapije, na tržištu su danas novi lijekovi – biološka terapija, koja u potpunosti mijenja sliku psorijaze. Što rade i kako djeluju novi lijekovi, predavačica nam je predstavila na tri primjera iz prakse, ali nas i upoznala s problemima pri propisivanju te nove i skupe terapije.

Na kraju nam je predstavila akcije koje redovito provodi Hrvatsko dermatovenerološko društvo za senzibiliziranje javnosti o ovoj nimalo laganoj bolesti. Poslije predavanja su uslijedila pitanja. Još jednom se zahvaljujemo predavačici na prigodnoj temi te izvrsnom i zanimljivom izlaganju.

Dr. Anamarija Čondor

No Comments

Post A Comment