Otvorena izložba “Medicina Sacra” povodom stote obljetnice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

01 Medicina sacra Medicinski fakultet 26 04 2017 6

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU i Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Podružnica Branimir Richter Zagreb povodom stote obljetnice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizirali su izložbu Medicina Sacra – štovanje svetaca zaštitnika i duhovna dimenzija medicine

Pogledajte galeriju 30 foto s otvorenja ovdje!

Izložba je otvorena u srijedu 26. travnja 2017. u 13 sati na drugom katu novog dekanata Medicinskog fakulteta, Šalata 3, Zagreb, a može se vidjeti do 2. lipnja 2017. g. svaki dan od 8 do 20 sati. Ulaz besplatan!

Otvaranje izložbe moderirao je doc.dr.sc.prim. Rok Čivljak, potpredsjednik HKLD-a. Prigodni umjetnički program izvele su „Hrvatske ružice“, vokalna skupina Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica, pod ravnanjem prof. Kristine Repar. One su na početku izvele glagoljski “Otče naš” prema obradi fra. Izaka Špralje, a na kraju “Što na nebu sja visoko”, ulomak iz opere “Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca i “Još Hrvatska ni propala”, tekst: Ljudevit Gaj, uglazbio Ferdo Livadić.

Medicina sacra Medicinski fakultet 26 04 2017 7

U svom pozdravnom govoru dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Marijan Klarica istaka je važnost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kao ustanove u kojoj se školovala većina liječnika u Hrvatskoj. Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je pomogao osnovati sve ostale Medicinske fakultete u Hrvatskoj. Po znanstvenoj produkciji Medicinski fakultet je vodeći na Sveučilištu u Zagrebu. Potom se gospodin Dekan osvrnuo na važnost duhovnosti u medicini. Istaknuo je sv. Kuzmu i Damjana koji su liječili besplatno, vatru sv. Antuna – otrovanje ergot-alkaloidima zbog upotrebe žita zaražena raženom gljivicom, sv. Franju – koji je zbog glavobolja od kojih je patio zaštitnik neuroznanosti. Na Medicinskom fakultetu se nalazi centar izvrsnosti upravo iz neuroznanosti.

U ime HAZU govorio je akademik Slobodan Vukičević, član Muzejskog vijeća Hrvatskog muzeja medicine i farmacije i profesor anatomije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Istaknuo je da su neistinite tvrdnje da znanost i religija ne idu zajedno i da poznaje 10 nobelovaca koji su svi vjernici. Posebno se osvrnuo na svoje prijateljstva sa fra Ilijom Živkovićem, te je Hrvatskom muzeju medicine i farmacije poklonio knjigu fra Ilije “Posljednji trenutci prije vječnosti” koja govori o potrebama umirućih i ožalošćenih. Naime, jedan dio izložbe posvećen je hospiciju i palijativnoj skrbi.

Prof. dr. sc. Danica Galešić Ljubanović, predsjednica HKLD-a Podružnice Branimir Richter Zagreb i izvanredna profesorica patologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, govorila je o tijesnoj vezi Katoličke crkve, HZZU i Sveučilišta u Zagrebu odnosno Medicinskog fakulteta od njihovog utemeljenja do naših dana. Njen govor u cijelosti možete pročitati ispod.

Profesorica Silvija Brkić Midžić, viša kustosica, autorica izložbe i upraviteljica Hrvatskog muzeja medicine i farmacije u svom govoru osvrnula se na tijesnu vezu tjelesnog i duhovnog tako da ponekad liječnici slušaju najintimnije stvari svojih bolesnika, kao da su ispovjednici, a svećenici ponekad upućuju one koji su došli k njima da zatraže liječničku pomoć.

Izložbu je otvorio fra doc. dr. sc. Draženko Tomić, duhovnik HKLD-a Podružnice Branimir Richter Zagreb koji je istaknuo da su liječnici katolici i oni koji to nisu slični po obrazovanju, znanju i uljudnom ponašanju. Ono što ih razlikuje je da liječnik katolik već na početku liječenja može reći „Molite se da Bog učini čudo“, dok će liječnik koji nije katolik tek na kraju, kad su sve mogućnosti liječenja iscrpljene i kad više ništa medicina ne može učiniti reći: „Sada nam samo čudo može .“ Jedne i druge, liječnike katolike i one koji to nisu, pozvao je da poštuju život koji je tajna vrijedna poštovanja i divljenja.

Govor prof. dr. sc. Danice Galešić Ljubanović, predsjednice HKLD-a Podružnice Branimir Richter Zagreb, na otvorenju izložbe

Poštovani gospodine Dekane,
Poštovani akademiče Vukičević,
Cijenjeni članovi dekanskog kolegija, profesori i kolege,
Dragi studenti i gosti,

Pozdravljam Vas u ime HKLD-a Podružnice Branimir Richter Zagreb koja je zajedno s Medicinskim fakultetom i Hrvatskim muzejom medicine i farmacije suorganizator ove izložbe.
Naslov izložbe je „Medicina sacra – Medicina posvećena Bogu“, podnaslov: „Sveci zaštitnici i duhovna dimenzija medicine“. Poznata je definicija akademika Andrije Štampara, koju je SZO prihvatila kao svoju, da je zdravlje stanje potpunog psihičkog, fizičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti. A Isus, govoreći o posljednjem sudu kaže onima sebi zdesna: „Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta! Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni“ (Mt 25; 34-36).
Briga za čovjeka, za njegovo tijelo i dušu, dio je europske kulture kojoj je Krist dao čvrste temelje. Posebno se to očituje u umjetnosti, kulturi i prosvjeti. Prva sveučilišta u Europi, pa tako i naše zagrebačko, utemeljila je Katolička crkva, točnije oci isusovci 1669. godine. Biskup Strossmayer je imao ključnu ulogu u osnivanju HAZU i suvremenog zagrebačkog sveučilišta, a velikodušna donacija zemljišta na Šalati nadbiskupa Bauera omogućila je izgradnju današnjeg Medicinskog fakulteta. Tijesna povezanost Katoličke crkve, HAZU i Medicinskog fakulteta nastavlja se do naših dana.
HKLD, kako kaže članak 2 njegovog Statuta, „kao vjerska organizacija u krilu Katoličke crkve, okuplja doktore medicine (…) i druge visokoobrazovane djelatnike u zdravstvu radi promicanja kršćanskih načela u zaštiti zdravlja naroda i čuvanju ljudskog života od začeća do prirodne smrti.“
Autor Statuta HKLD-a, jedan od njegovih utemeljitelja, tvorac loga i prvi potpredsjednik, punih 12 godina, bio je prof.dr.sc. Branimir Richter. Prof. Richter je bio omiljeni profesor ovog fakulteta koji je čitav radni vijek kao parazitolog proveo na Školi narodnog zdravlja, a za suradnika ga je odabrao sam Andrija Štampar. Bio je ekspert SZO za malariju i odigrao je ključnu ulogu u iskorjenjeniju malarije u našim krajevima. Karijeru na Medicinskom fakultetu je završio kao prodekan za nastavu napisavši prvi fakultetski katalog znanja i vještina.
Još jedan omiljeni nastavnik ovog fakulteta istakao se u radu HKLD-a – akademik Anton Švajger, redoviti član HAZU i član Papinske akademije za život. Bio je 10 godina predsjednik HKLD-a i urednik njegovog Glasnika. Čitav radni vijek, punih 40 godina, proveo je kao nastavnik i znanstvenik na Zavodu za histologiju i embriologiju. Bio je istaknuti predstavnik Zagrebačke embriološke škole.
Neka ovi svijetli primjeri budu poticaj svima nama da znamo diskretno i nenametljivo prožimati naš život i rad kršćanskim duhom surađujući zajedno na izgradnji općeg dobra. Neka ova izložba bude pomoć na tom putu.

Medicina sacra Medicinski fakultet 26 04 2017 2

Medicina sacra Medicinski fakultet 26 04 2017 22

Medicina sacra Medicinski fakultet 26 04 2017 4

Medicina sacra Medicinski fakultet 26 04 2017 32

No Comments

Post A Comment