Održano stručno predavanje “Neodgodive kirurške intervencije u novorođenačkoj dobi” 

Stručno predavanje “Neodgodive kirurške intervencije u novorođenačkoj dobi” održano u srijedu 25. listopada 2023. u 19 sati u organizaciji Podružnice HKLD-a „Branimir Richter” u Zagrebu

U organizaciji Podružnice “Branimir Richter” u Zagrebu održano je stručno predavanje prof. dr. sc. Zore Zakanj, pod naslovom “Neodgodive kirurške intervencije u novorođenačkoj dobi – neonatološki aspekti”.

Zainteresirani polaznici pratili su predavanje u prostorijama HKLD-a u Praškoj ulici 9 u srijedu 25. 10. 2023., uz istovremeni prijenos putem Zoom aplikacije.

Na početku predavanja nazočnima se obratila prof. dr. sc. Vesna Lukinović Škudar, tajnica Podružnice, te predstavila nositeljicu teme, prof. dr. sc. Zoru Zakanj, pedijatricu i neonatoginju, koja se, radeći na složenim poslovima u tercijarnom perinatološkom centru, svakodnevno susreće s tek rođenom djecom kojoj je pri određenim stajnima ili bolestima nužna kirurška intervencija.

Prije predavanja, molitvu je predvodio duhovnik Podružnice, izv. prof. dr. sc. fra Draženko Tomić.

Na početku predavanja, prof. Zakanj je istaknula potrebu da kao članovi HKLD-a tijekom svojih sastanaka, osim što se molitvom i djelima sebedarja duhovno približavamo i činimo naše zajedništvo jačim i radosnijim, to činimo i kroz različite oblike drugih susreta, posebice onih koje obogaćuju naše znanje novim spoznajama i stavovima.

U predavanju je govorila o sličnostima i dodirnim točkama između neonatologije i neonatalne kirurgije. U povijesnom prikazu razvoja neonatalne kirurgije, kao specifične grane pedijatrijske (dječje) kirurgije, govorila je o povijesnom kontekstu razvoja dječje kirurgije, potom neonatalne kirurgije, te u najnovije vrijeme fetalne kirurgije. Iznijela je brojna pitanja i teškoće s kojima se susreću neonatolozi i neonatalni kirurzi tijekom svakodnevnog rada s novorođenčadi koja se rađaju sa kongenitalnim anomalijama te im je potreban neodgodiv kirurški zahvat.

Poseban je naglasak stavila na potrebu pravodobnog tj. prenatalnog otkrivanja kongenitalnih anomalija u čemu važnu ulogu imaju kvalitetno educirani perinatolozi. Time se značajno olakšava neonatološko zbrinjavanje djeteta rođenog s kongenitalnom anomalijom, kao i intervencija kirurga koji će u specijaliziranom centru dječje kirurgije obaviti odgovarajući kirurški zahvat.

Neonatološki tim treba biti kvalitetno educiran za kliničku stabilizaciju djeteta neposredno po rođenju, a nakon kliničke stabilizacije treba obaviti siguran, pravilan i brz transport životno ugroženog novorođenčeta do kirurškog centra u kojem će mu biti pruženo adekvatno kirurško liječenje. Stoga je važno unaprijed predvidjeti mogućnosti koje određena sredina može poduzeti da bi osigurala kvalitetno kirurško zbrinjavanje, a ako to nije moguće, uputiti majke još u vrijeme trudnoće u tercijarne perinatalne centre u kojima će se dalje pratiti trudnoća do njezina dovršenja. Po završetku kirurškog zahvata, slijedi postoperacijsko zbrinjavanje koje zahtijeva složen multidisciplinarni pristup i uključivanje ne samo neonatologa i pedijatrijskih kirurga, nego i anesteziologa, drugih pedijatrijskih subspecijalnosti, dječjih radiologa, te ostalih suradnih struka. Cilj takvog sveobuhvatnog pristupa je sprečavanje komplikacija osnovne bolesti ili kirurškog zahvata, te nastavak daljeg praćenja djeteta. Postizanje što veće razine kvalitete života bolesnog djeteta i njegove obitelji trebala bi biti osnovna vodilja složenog pristupa djetetu u kojeg je izveden jedan ili više kirurških zahvata u novorođenačkom periodu.

U zaključku predavanja prof. Zakanj je naglasila da su takve situacije koje potencijalno ugrožavaju život djeteta izuzetno stresne kako za roditelje, tako i za cijeli tim koji se bavi liječenjem djeteta. Međutim, to zdravstveni djelatnici ne trebaju shvaćati kao teškoću ili prepreku, već kao privilegiju da se mogu baviti pomaganjem onima kojima je takva pomoć potrebna. Kada se razmišlja o težini anomalije i mogućnostima liječenja, uvijek valja imati na umu da novorođenčad ima veliki potencijal da apsorbira veliku traumu i preživi najkompleksnije operacije.

(foto DT, tekst ZZ i DGLJ)

No Comments

Post A Comment