Održano predavanje: Škljocanje u čeljusnom zglobu – znak za uzbunu?!

Kranjcic Josip u HKLD u

U srijedu, 12. siječnja 2022. u 19 h u Domu HKLD-a u Zagrebu doc. dr. sc. Josip Kranjčić sa Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Kliničke bolnice Dubrava održao je predavanje “Škljocanje u čeljusnom zglobu – znak za uzbunu”

Predavanje je održano u organizaciji Sekcije doktora dentalne medicine HKLD-a i Upravnog odbora Podružnice “Branimir Richter” u Zagrebu te je bodovano u skladu s pravilnikom Hrvatske liječničke komore. Moglo se pratiti i putem Zoom-aplikacije. Predavanje je moderirala dr. sc. Zita Blažić Potočki, specijalist za dentalnu i oralnu patologiju. Nazočne je pozdravila i predsjednica Podružnice prof. dr. sc. Danica Galešić Ljubanović, dr. med.

Doc. Kranjčić je u uvodnom dijelu predavanja pojasnio anatomiju čeljusnog zgloba, a potom govorio o nastanku škljocanja u čeljusnom zglobu. Dislokacija diska s redukcijom („čuje se škljocaj“) je najčešće stabilno, bezbolno i dugotrajno/doživotno stanje. Potreba za liječenjem prisutna je u malom broju slučajeva, oko 10 % (3 do 7 %). Ipak, oko trećine do polovine odrasle populacije pokazuje najmanje jedan subjektivni simptom. Više od polovine onih koji su klinički pregledani ima najmanje jedan klinički znak poremećaja u čeljusnom zglobu. Učestalost TMP-a je mala u djece, a inače višestruko veća u žena nego li u muškaraca. Povećava se s dobi. Najveća je prevalencija u odrasloj populaciji između 18. i 45. godine, dok se pacijenti stariji od 60 godina relativno rijetko žale na ovaj problem. (Draženko Tomić)

 

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment