Održana Konferencija „Profesionalni i etički izazovi u medicini tijekom ratnih sukoba“

(Đakovo – Vukovar, 30. svibnja – 2. lipnja 2024.)

U sklopu redovitog godišnjeg sastanka Upravnog odbora Europske federacije katoličkih liječničkih društava (FEAMC), Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) je u suradnji s FEAMC-om organiziralo konferenciju na temu
„Profesionalni i etički izazovi u medicini tijekom ratnih sukoba“

Konferencija je održana u Đakovu i Vukovaru od 30. svibnja do 2. lipnja 2024. godine. Na Konferenciji je istaknuta važnost zdravstvenog sustava i zdravstvenih djelatnika ne samo u zbrinjavanju ranjenih i oboljelih tijekom ratnih sukoba, već i njihov doprinos u izgradnji mira, iako su nerijetko zdravstvene ustanove i zdravstveni djelatnici jedne od prvih žrtava rata. Stoga se liječnici i drugi zdravstveni djelatnici suočavaju s nizom profesionalnih i etičkih izazova u pružanju odgovarajuće zdravstvene skrbi u takvim ekstremnim uvjetima.

Tijekom konferencije, na kojoj je izlagalo 19 izlagača iz 11 europskih zemalja, prikazana su iskustva iz zemalja koja su nedavno iskusila ratna zbivanja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Ukrajina) među kojima su najdojmljiviji bili prikazi ratnih zbivanja iz Ukrajine i Hrvatske. Bila je to prilika prikazati izvrsnost hrvatske ratne medicine te stradanja zdravstvenih ustanova tijekom Domovinskog rata za vrijeme kojega su hrvatski zdravstveni djelatnici odigrali važnu ulogu u očuvanju funkcionalnosti zdravstvenog sustava u ekstremnim uvjetima rata, a ujedno podnijeli herojske napore u pružanju skrbi i vojnicima i civilima, nerijetko i onima s neprijateljske strane.

Ugledni međunarodni govornici govorili su o različitim aspektima ratne medicine, uključujući organizaciju profesionalne i duhovne pomoći vojnicima, civilima i zdravstvenim djelatnicima tijekom oružanih sukoba, ali i ostale aspekte rata iz interdisciplinarne i internacionalne perspektive. Jedna od važnijih poruka Konferencije bila je ona mons. dr. Simona Kullija iz Albanije koji je govoreći o stradanjima Albanaca na Kosovu i u Albaniji prenio poruku jedne stradalnice koji je susreo: usprkos pretrpljenim ratnim ranama i traumama ne smijemo nakon rata ostati robovi mržnje jer to produljuje našu patnju i agoniju. Rješenje je u kršćanskom oprostu koji unosi mir u srca i stvara podlogu za trajniji mir za buduće generacije.

U subotu 1. lipnja organiziran je posjet Nacionalnoj memorijalnoj bolnici u Vukovaru u kojoj je sedamdesetak sudionika Konferencije primio ravnatelj dr. Anto Blažanović, a potom su sudionici posjetili i Vodotoranj –  mjesto svjedočenja opstojnosti i obrane grada Vukovara.

Istoga dana organiziran je posjet Iloku.

Na Konferenciji je sudjelovao i mons. dr. Renzo Pegoraro, generalni tajnik Papinske akademije za život, a misu zahvalnicu u Iloku predvodio je mons. dr. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj uz koncelebraciju generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije doc. dr. Krunoslava Novaka i svih svećenika koji su sudjelovali na Konferenciji (mons. dr. Simon Kulli, biskup Sapë u Albaniji, fr. Jeremias Borgards, misionar iz Njemačke koji trenutno djeluje u Albaniji, prof. dr. Ihor Boyko i prof. dr. Mykhaylo Plotsidem, rektor i vicerektor Bogoslovnog sjemeništa u Lvivu, prof. dr. Ivan Bodrožić, duhovnik HKLD-a te dr. sc. don Pavao Mikulčić, duhovnik Podružnice HKLD u Đakovu).

Predsjednik FEAMC-a prof. dr. Vincenzo Defilippis zahvalio je svim izlagačima i sudionicima Konferencije na sudjelovanju, a osobito domaćinima koji su organizirali najsadržajniji i najuspješniji sastanak Upravnog odbora FEAMC-a.

Sudionike i organizatore Konferencije primio je i nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić u Nadbiskupskom dvoru u Đakovu.

Po završetku Konferencije predsednik FEAMC-a prof. dr. Vincenzo Defilippis i predsjednik HKLD-a izv. prof. dr. Rok Čivljak susreli su se u sjedištu Zagrebačke nadbiskupije u Zagrebu i s mons. dr. Ivanom Šaškom, pomoćnim biskupom zagrebačkim te vlč. Andrijom Miličevićem, nadbiskupovim tajnikom, koje su upoznali sa sadržajem i zaključcima Konferencije te planovima za buduće aktivnosti HKLD-a i FEAMC-a.

Predsjednik HKLD-a prof. Rok Čivljak zahvalio je ispred Organizacijskog i Znanstvenog odbora Konferencije svima koji su svojim doprinosom pridonijeli uspješnoj realizaciji ove Konferencije: članovima Upravnog odbora FEAMC-a (Vincenzo Defilippis, Frans J. van Ittersum, Diogo Cunha e Sà,…), Upravnog odbora HKLD-a (Andrea Koščec, Slavica Grubišić, Luka Blagus, Marko Skender, Ana Magličić,…), a ponajprije našim slavonskim domaćinima: nadbiskupu mons. dr. Đuri Hraniću, vlč. dr. Pavlu Mikulčiću i kolegi dr. Mirku Petroševiću, bez čijeg iznimnog doprinosa ova Konferencija ne bi bila ovako uspješna i nezaboravna.

Veselimo se idućim susretima u krugu obitelji Europskih katoličkih liječnika!

Rok Čivljak, predsjednik HKLD-a 

No Comments

Post A Comment