Nacionalno hodočašće HKLD-a u Svetu zemlju

Šezdesetak članova Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva (HKLD) i njihovih članova obitelji hodočastili su 3. – 10. rujna 2023. u Svetu zemlju, predvođeni duhovnim asistentom HKLD-a prof. dr. don Ivanom Bodrožićem i predsjednikom Društva izv. prof. dr. Rokom Čivljakom.

Hodočašće je započelo na sjeveru Izraela, u Nazaretu, gradu u kojemu je „sve počelo“, kada je anđeo navijestio Mariji da će začeti Sina Božjega. Hodočasnici su najprije obišli Marijin izvor i Baziliku Navještenja u kojima se čuva uspomena na ovaj događaj, a prvu hodočasničku misu slavili su u crkvi sv. Josipa, gdje su molili za sve članove Društva i njihove obitelji, a osobito preminule duhovnike i članove HKLD-a.

U nastavku su posjetili uobičajena hodočasnička mjesta: Galilejsko jezero, Goru Blaženstava, Tabghu, Crkvu umnažanja, baziliku Preobraženja Gospodinova na gori Tabor, kao i Kanu Galilejsku. Među hodočasnicima je bilo i sedam bračnih parova koji su u Kani obnovili svoje bračne zavjete te svečanim činom uz blagoslov don Ivana ponovo razmijenili svoje vjenčano prstenje. Hodočasnici su nakon večere u hotelu priredili parovima „svadbu“ – malu zabavu sa svadbenom tortom što je bila prilika za druženje i međusobno bolje upoznavanje.

Tijekom palestinskog dijela hodočašća HKLD-ovci su posjetili Betlehem, Baziliku Isusova rođenja, kao i crkvu Gloria in Excelsis u Siyar al-Ghanimu, u poljima u kojima se anđeo objavio pastirima viješću da se u gradu Davidovu rodio Spasitelj Svijeta. Toga dana misu su slavili u kripti Bazilike Isusova rođenja, u jednoj od špilja, tik uz mjesto Isusova rođenja, a odmah pokraj špilje sv. Jeronima, u kojoj je prema predaji živio sveti Jeronim, autor Vulgate (prijevoda Biblije na latinski jezik).

Potom su u susjedstvu posjetili Špilju Bogorodičina mlijeka, poznatu još i kao Mliječna špilja, u kojoj se prema predaji zaustavila Djevica Marija kako bi se odmorila i nadojila Isusa. Pri tome je kapljica mlijeka kapnula na pećinu od čega je ona postala potpuno bijela. U toj se špilji nalaze različite figure, slike i oltari koji prikazuju Majku Božju s djetetom Isusom, gdje dolaze moliti žene iz raznih krajeva svijeta kako bi izmolile svoje dijete.

Vrhunac hodočašća HKLD-a u Svetu zemlju bio je posjet Jeruzalemu – Maslinskoj gori, Getsemanskom vrtu, ulici Via dolorosa, Bazilici Svetog groba i Golgoti – mjestima Isusove muke, smrti i uskrsnuća. Toga dana prof. Bodrožić služio je svetu misu u kapeli udaljenoj svega nekoliko metara od mjesta s kojih je Isus Krist uzašao u vječnu slavu zbog čega je ovo bio posebno dirljiv i emotivan duhovni događaj.

Uslijedio je obilazak Dvorane posljednje večere, groba kralja Davida i Zida plača, kao i fotografiranje uz spomenik sv. Nikoli Taveliću, šibenskom hodočasniku i mučeniku ubijenom u Jeruzalemu te prvom hrvatskom kanoniziranom svetcu. Toga dana hodočasnici su slavili misu u kapeli franjevačkoga samostana koja se nalazi tik uz Dvoranu posljednje večere.

Najnaporniji dan hodočašća bio je onaj kada su se HKLD-ovci uputili u Judejsku pustinju, iz Jeruzalema preko Betanije do Jerihona i Mrtvog mora. U Betaniji su posjetili svetište podignuto na ostacima antičkog grada i mjesta gdje se nalazila kuća u kojoj su živjeli Isusovi bliski prijatelji: Marta, Marija i Lazar. U blizini je i grob iz kojega je Isus uskrisio svoga prijatelja Lazara nakon četiri dana od njegove smrti. U Jerihonu, najstarijem gradu na svijetu u kojemu se u kontinuitetu živi od njegova utemeljenja 8350.–7350. prije Krista, razmatrali su događaj Isusova 40-dnevnog povlačenja na osamu i post u pustinji kao i njegovo iskušenje.

U Jerihonu je don Ivan predvodio misno slavlje u Crkvi Dobroga Pastira, a prolazeći palestinskom pustinjom, hodočasnici su posebno razmatrali prispodobu o milosrdnom Samarijancu (Lk 10,30-37) te značenje ovog odlomka Evanđelja u definiranju temeljnih odrednica liječničkog poziva u kojemu je, uz profesionalnost i znanstvenu utemeljenost svih postupaka koji se primjenjuju kod bolesnika, važno pokazati i milosrđe/suosjećanje prema svim ljudima koji su potrebiti naše zdravstvene skrbi. Toga dana hodočasnici su obnovili svoje krsne zavjete na rijeci Jordan, na mjestu gdje je kršten i naš Gospodin Isus Krist.

Završno misno slavlje u Svetoj zemlji članovi HKLD-a slavili su u crkvi sv. Jakova, Beit Hanina, novijoj jeruzalemskoj crkvi i župi, u kojoj se okuplja nova generacija kršćana u Jeruzalemu. Iako je kršćana u Svetoj zemlji iz godine u godinu sve manje, ova živa zajednica svjedoči opstanak kršćana na ovim prostorima, za što su i hodočasnici posebno molili.

Uz nedavno podignuti spomenik sv. Nikoli Taveliću u franjevačkom samostanu u Jeruzalemu, lijepo je bilo osvjedočiti se tijekom hodočašća i o hrvatskim tragovima u Svetoj zemlji. Tako smo u Nazaretu u Bazilici Navještenja naišli na mozaik koji prikazuje Majku Božju Bistričku, reljef s prikazom Gospe Sinjske/Ramske, a u Jeruzalemu na Maslinskoj gori ploču s natpisom molitve Očenaša na hrvatskom jeziku. Također smo u Getsemanskom vrtu naišli na ploču s natpisom koja sve hodočasnike podsjeća na činjenicu da su Hrvati iz Sarajeva – braća Pavao, Antun i Jakov – godine 1681. otkupili Getsemanski vrt i darovali ga na korištenje i čuvanje franjevcima te tako sačuvali sjećanje na ovo sveto mjesto.

Uz svjedočenje zajedništva i bratstva te jedinstva Crkve tijekom ovoga hodočašća, članovi HKLD-a bili su posebno oduševljeni duhovnim vodstvom don Ivana Bodrožića koji im je tijekom veoma intenzivnih tjedan dana podario ne samo duhovnu obnovu i teološku izobrazbu nego i na veoma specifičan način, na svakom lokalitetu koji su posjetili, dočarao povijesni, kulturni i politički kontekst svih povijesnih događanja vezanih uz mjesto i vrijeme rađanja kršćanstva. Stoga su mu hodočasnici zadnjeg dana hodočašća u skromnoj oproštajnoj zabavi darovali primjerak Jeruzalemske Biblije ukoričene u drvene korice od maslinovog drva, a svaki hodočasnik osobno se potpisao na jednoj stranici po svojoj želji, uz odlomak Svetoga pisma koji mu se osobito sviđa, kao trajnu uspomenu na ovo lijepo zajedničko hodočašće članova HKLD-a sa svojim duhovnikom u Svetu zemlju.

Ovo iskustvo HKLD-ovaca potvrdilo je nezamjenjivu vrijednost hodočašćenja u duhovnoj obnovi i formaciji vjernika. Ne manje vrijednu ulogu imaju hodočašća i u međusobnom upoznavanju i zbližavanju članova HKLD-a, što su i ovoga puta prepoznali brojni članovi iz naših podružnica u Puli, Rijeci, Dubrovniku, Zagrebu, Požegi, Daruvaru, Đakovu, Osijeku i Slavonskom Brodu te nam se pridružili na ovom nezaboravnom hodočašću. Nadamo se da će ih uskoro biti još…

Rok Čivljak, predsjednik HKLD-a

 

Galerija ostalih fotografija

 

Možete pogledati i tri videozapisa:

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment