Korizmena duhovna obnova HKLD Split

Članovi HKLD – Podružnice Split i ove su godine održali korizmenu duhovnu obnovu, i to u Sinju u subotu 21. ožujka 2015.

Nakon okupljanja u samostanskom dvorištu, u samom svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske don Ante Mateljan, duhovnik Podružnice, pozdravio je oko 60 prisutnih hodočasnika i zahvalio gvardijanu samostana fra Petru Klapežu koji je ukratko ispripovjedio povijest štovanja Gospe Sinjske. Sliku Majke od milosti iz Rame donijeli su vjernici davne 1686. u Sinj, gdje su izbjegli pred turskim progonom. Nakon veličanstvene pobjede nad Turcima 1715. godine, u kojoj je Gospa pomogla malobrojnim Sinjanima zaustaviti osmalijsku vojsku od 70.000 vojnika pod Mehmet pašom Čelićem, svake se godine o svetkovini Velike Gospe spominje taj čudesni događaj. Ove godine se svečano obilježava 300. obljetnica te je prigoda da se u jubilarnoj godini uprvo ovdje potakne obnova naše vjere. Fra Petar je zahvalio sudionicima na dolasku u Sinj, koji je jedna je od
najvećih župa u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Nakon molitve i pjesme u Svetištu, uputili smo se, noseći pokornički križ, ulicama Sinja prema tvrđavi na Gradu, moleći Gospinu krunicu. Iako je put uzbrdit, nikome nije padao teško. U podnožju zidina Grada postavljene su brončane postaje križnog puta, djela brojnih umjetnika. Pred njima smo molili tako što su pojedini sudionici sami pripremili, odnosno predmolili pojedine postaje.

Na završetku pobožnosti križnog puta uspeli smo se do male crkve na Gradu, odakle se pruža prekrasan pogled na Sinj i čitavu Cetinsku krajinu. Svetu misu predvodio je don Ante Mateljan u koncelebraciji sa fra Nediljom Jukićem, duhovnim asistentom sinjske podružnice HKLD-a i fra Nikicom Devčićem, također liječnikom, iz samostana sv. Ante na Poljudu u Splitu. U homiliji don Ante se zapitao koliko su čudesa dovoljna za živu vjeru? Što nama danas znači da je “Gospa šetala po zidinama ovog grada?” Božja povijest spasenja s nama događa se sada i ovdje. Pred 300. godina Gospa se pokazala na ovom mjestu, a to čini i danas.

Pogledamo li Gospinu sliku vidimo da Gospa spušta pogled, a zapravo se ona sama spušta na razinu svojega djeteta. Božja pomoć nije daleko iako ne isključuje križ. Čovjekova nutrina je poput grada u koji puštamo koga želimo. Bog se u tom gradu želi nastaniti. Na nama je da mu to dopustimo. Tko to učini doživjet će osobito iskustvo Božje blizine i Marijina zagovora. Nakon spuštanja sa sinjskog Grada, druženje smo nastavili objedom u samostanskoj blagovaonici. Na kraju smo pjesmom i molitvom pred Gospinom slikom završili ovo druženje, a obdareni smo i knjižicama pobožnosti križnog puta, kalendarom jubilejske godine Gospina svetišta, te slikama Gospe Sinjske koje nam je darovao gvradijan fra Petar. Uz iskrenu zahvalnost domaćinima franjevcima, te posebno dr. Tanji Kodžoman, koja se kao Sinjanka posebno za nas brinula i fra Duji Jukiću koji nas je pratio za vrijeme pobožnosti, nadamo se da će ova duhovna obnova potaknuti i druge da u ovoj godini jubileja posjeti svetište Čudotvorne Gospe Sinjske, te se duhovno osvježe i obogate.

Danijela De Micheli Vitturi, dr.med.

logo hkld 20 04 2014

No Comments

Post A Comment