Katolička udruga medicinskih sestara i tehničara poziva ministra Vargu da podnese ostavku

pozega

Požega – Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara u Požeškoj biskupiji (HKUMSTuPB) uputila je otvoreno pismo ministru zdravlja Siniši Vargi u kojem ga pozivaju da podnese ostavku.

“Javljamo Vam se glede Vaše neprimjerene izjave koju ste izrekli na dodjeli nagrade Udruge pacijenata, najsestri Štefici Bagarić, medicinskoj sestri Klinike za psihijatriju Vrapče, a koja je još jedan bešćutan i nedopustiv čin u nizu afera koje Vas prate od dolaska na mjesto ministra zdravlja”, stoji među ostalim u pismu koje je potpisala predsjednica Udruge Mira Ilić.

Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara u Požeškoj biskupiji sa središnjicom u Požegi i ograncima u Novoj Gradiški, Lipiku, Pakracu, Virovitici i Našicama, nastavlja se u pismu, oštro osuđuje istup ministra Varge te ga drži povredom dostojanstva medicinskih sestara.

“Smatramo da je on “sol na ranu” i dodatna “kap u moru” nezadovoljstva u hrvatskom sestrinstvu koje se nalazi u najtežoj situaciji u novijoj hrvatskoj povijesti. Vrhunac nezadovoljstva pokazao se u posljednjih godinu dana kada je iz Hrvatske otišlo nekoliko stotina medicinskih sestara. Na žalost odlaze visokoobrazovane medicinske sestre koje su, školujući se, na akademskim ustanovama stekle znanja i vještine temeljene na spoznajama iz područja sestrinstva , prirodnih, medicinskih i humanističkih znanosti, jer ih loš zakonodavni sustav u RH ne prepoznaje, te im se zbog toga ukidaju koeficijenti i osporavaju prava”, stoji u pismu.

Dalje se navodi kako su u razvijenim europskim zemljama koje poznaju i priznaju socijalne i stručne aspekte sestrinske profesije, hrvatske medicinske sestre prepoznate i vrednovane kao predani i savjesni profesionalci. S druge strane, kako navode u požeškoj Udruzi, tužna je činjenica da je status mediciniskih sestara u hrvatskom zdravstvenom sustavu veoma zabrinjavajući.

“Uz problem zabrane zapošljavanja i sve većeg broja ugovara o radu na određeno vrijeme, postoji i raširen trend zakidanja medicinskih sestara, kroz nepoštivanje Kolektivnog ugovora, odnosno neadekvatnog plaćanja odrađene satnice, kao i neplaćanja i ne davanja slobodnih dana za višak odrađenih sati. U globalnoj krizi i nedostatku radne snage u zdravstvu, kritično mali broj sestara u hrvatskim bolnicama, nose sav teret “nezdravog” hrvatskog zdravstva”, upozoravaju u pismu članovi HKUMSTuPB.

Dodaju kako često imaju slučajeve da na teškim odjelima s visokom razinom zahtjevnosti za zdravstvenom njegom radi premali broj sestara te je fizički nemoguće kvalitetno provesti sve potrebne postupke koji su isključivo u nadležnosti medicinskih sestara, a nezaobilazan su čimbenik u kvaliteti liječenja bolesnika.

“Pitamo se tko u takvim uvjetima može kontrolirati kvalitetu rada i odgovarati za neželjene događaje kao što su hospitalne infekcije, komplikacije dugotrajnog ležanja i mnoge druge kojima su izloženi bolesnici u hrvatskim bolnicama. Iz gore navedenog nije teško zaključiti da zakidanjem prava medicinskim sestrama, indirektno se zakidaju prava hrvatskim pacijentima, jer kako je već rečeno, medicinske sestre su nositelji zdravstvenog sustava jer zastupaju oko 50% zaposlenika u zdravstvu. Zbog svega gore navedenog gospodine ministre, nije dovoljna Vaša isprika u kojoj niti ne spominjete medicinske sestre, nego Vas pozivamo na moralni čin Vaše ostavke na mjesto ministra zdravlja”, zaključuju u Hrvatskoj katoličkoj udruzi medicinskih sestara i tehničara u Požeškoj biskupiji. (IKA, U prvom planu: predsjednica Udruge Mira Ilić)

No Comments

Post A Comment