Kardinal Turkson u bazilici Svetog Petra u Rimu na blagdan Gospe Lurdske predvodio misu za Svjetski dan bolesnika 

Kardinal Turkson u bazilici Svetog Petra u Rimu na blagdan Gospe Lurdske 1

Oni koji pružaju skrb bolesnima utječu svoje ruke Božjem milosrđu

Kardinal Turkson predvodio je u petak 11. veljače misno slavlje u bazilici sv. Petra u Rimu u povodu 30. Svjetskog dana bolesnika koji se ove godine obilježava pod sloganom “Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan”. Blažena Djevica Marija koja se ukazala u Lurdu, kazao je kardinal u svojoj homiliji, svijetu je dala “znak Božjeg milosrđa koje prati napaćeno čovječanstvo na njegovom životnom putu”. U svojoj propovijedi osvrnuo se na značenje utjehe koju su kršćani pozvani pružiti onima u patnji: biti milosrdan posebnu dimenziju poprima u slučaju zdravstvenih djelatnika.

Utjeha je ponuditi svoju prisutnost onima koji pate

“Prepustiti se privlačenju i vođenju Božjem milosrđu”, naglasio je kardinal, “znači vratiti se upravo suštini kršćanskog izbora. Čovjek se uči milosrđu upravo iskustvom Gospodinova milosrđa“. Kardinal se osvrnuo na prvo čitanje iz Knjige proroka Izaije gdje je Božja utjeha poput majčine utjehe: „Kao što majka tješi svoje dijete, tako ću i ja tješiti tebe“. Kardinal Turkson je objasnio da utjeha znači „…ohrabriti, potaknuti, donijeti radost. Utjeha je služba koja se pruža ljudima, u kojoj tješitelj nudi dar vlastite prisutnosti onima koji u tom trenutku proživljavaju iskustvo krhkosti”. A to čine crpeći nadahnuće i snagu od Boga koji se oduvijek u povijesti zbližavao s čovječanstvom, postajući tako i svjedokom “Božjih djela ostvarenih u svojim životima”.

Svjedočenje primljene ljubavi

„Tema svjedočenja primljene Božje ljubavi, koja drugima daje nadu da će istu dobiti, vraća nas na današnji evanđeoski odlomak koji govori o susretu Marije i njezine sestrične Elizabete nakon objave anđela Gabrijela“, rekao je kard. Turkson. „Anđeo je Djevici navijestio i da će Elizabeta začeti “kao dokaz i svjedočanstvo sile Božje”, koje je već djelovalo u samoj Mariji. Posjet Elizabeti izražava Marijino milosrđe prema njezinoj starijoj rođakinji, ali je i potvrda anđeoskih riječi upućenih Mariji. „Elizabeta je tako bila svjedok Mariji“, rekao je kardinal, „što je Bog učinio za Elizabetu, sada čini i za Mariju, dok ona hvalu uzvraća Gospodinu pjesmom Veliča duša moja Gospodina“.

Ruke zdravstvenih djelatnika kao znak Božjeg milosrđa

„Božje se milosrđe prenosi s koljena na koljeno“, podsjetio je kardinal, „a slavimo ga i danas, kao i uvijek kada dušobrižnici i vjernici “zazivaju ime Gospodnje da pomažu bolesne i nemoćne”. Tako u bolnicama, u domovima za starije osobe, u hospicijama i na svim mjestima gdje se pruža skrb najslabijim osobama. Na tim mjestima „biti milosrdan poprima posebno značenje u slučaju zdravstvenih djelatnika” kojima papa Franjo posvećuje toliko pažnje i kojima se obraća riječima: “Vaše ruke koje dodiruju patljivo Kristovo tijelo mogu biti znak milosrdnih ruku Oca nebeskoga”. „Milosrđe je melem života2, rekao je kardinal, „a zahvaljujući Duhu Svetomu možemo postati “melemi života za druge”. Kardinal Turkson zaključio je svoju homiliju pozvavši nas da ponovno uperimo pogled prema Lurdu „gdje u liječenju slabosti i tjelesnih bolesti Blažena Djevica Marija daje ljudima naslutiti spasenje koje nam daje njezin Sin!“

Kardinal Turkson u bazilici Svetog Petra u Rimu na blagdan Gospe Lurdske 2

Inače, Peter Kodwo Appiah Turkson je kardinal iz Gane, koji je do 2017. bio predsjednik Papinskog vijeća za pravdu i mir (Justitia i Pax), a do prosinca 2021. je obnašao dužnost prvog prefekta novoosnovanog Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, koji je osnovao papa Franjo 2017. godine, a zadužen je za djelatnosti iz područja okoliša, ekologije, etike, dostojanstva svih ljudi, siromaštva i ekonomije.

R. Č.

Kardinal Turkson u bazilici Svetog Petra u Rimu na blagdan Gospe Lurdske 3

 

No Comments

Post A Comment