Novosti iz Malezije: Kratki izvještaj o tome kako se besplatno cijepljenje protiv COVID-19 javno provodi u Maleziji

News from Malaysia

Trenutačno sam prilično zauzet u svojoj klinici jer pomažemo našem lokalnom Ministarstvu zdravstva u provođenju besplatnog cijepljenja protiv COVID-19. Isporučena su nam cjepiva Pfizer i Sinovac te smo zamoljeni od strane Ministarstva da ih besplatno dajemo građanima – i državljanima Malezije i strancima – kako bi se postigla što bolja procijepljenost građana.

Do sada postoji oko 2500 klinika diljem Malezije koje pružaju ovu besplatnu uslugu. Drago mi je što mogu konstatirati kako je do sada više od 90% naše malezijske populacije procijepljeno, a sada dajemo i drugu dozu docjepljivanja osobama starijim od 60 godina, te onima s različitim komorbiditetima, kao npr. bolesnicima s hipertenzijom, dijabetesom i hiperkolesterolemijom.

Malezija je počela cijepiti i djecu dobi od 5-12 godina Pfizerovim cjepivom. Budući je cijeli proces prikupljanja, skladištenja, davanja cjepiva i prijavljivanja Ministarstvu zdravstva prilično naporan i složen, samo je 50% od ukupno 5000 liječnika opće prakse volontiralo u ovom programu kako bismo pomogli našem Ministarstvu i malezijskoj vladi da provedu besplatno procjepljivanje populacije. Ovom aktivnošću osjećamo se kao da provodimo humanitarni čin kojim pomažemo javnosti da se besplatno cijepi  jer se cjepiva daju svima, bez obzira na rasu ili vjeru. Izbjeglice također imaju mogućnost besplatnog cijepljenja jer želimo smanjiti mogućnost da oni šire koronavirus na svoje kolege i druge Malezijce. Jer da nije ove naše aktivnosti, izbjeglice i radnici-migranti ne bi imali mogućnosti besplatnog pristupa cjepivima protiv SARS-CoV-2. 

Danas se Malezija nalazi u endemskoj fazi. Prethodno smo na vrhuncu pandemije, za vrijeme dominacije delta varijante, dnevno viđali oko 30 000 slučajeva COVID-19 s oko 100 smrtnih slučajeva svakoga dana. U to vrijeme, prije dvije godine, naši su bolnički kreveti bili u potpunosti iskorišteni, a mnogi su bolesnici morali biti postavljeni na respiratore i mehaničku ventilaciju. Hvala Bogu, danas smo dosegli endemsku fazu s oko 2000 slučajeva Omicron varijante dnevno, a situacija se gotovo vratila u normalu jer masovnim cijepljenjem koje provode bolnice (državne i privatne) i oko 2500 liječnika opće prakse, većina malezijskog stanovništva razvilo je protutijela na virus, uključujući manje smrtonosni soj Omicron.

Sada nam je dopušteno vratiti se na posao bez ikakvih ograničenja, iako moramo slijediti stroge operativne procedure, kao što je socijalno distanciranje, nošenje maske u zatvorenim i prenapučenim prostorima, često pranje ruku i drugo. Na početku pandemije mnoga su poduzeća patila i morala se zatvoriti jer im nije bio dopušten uobičajeni rad. Vjerojatno su najviše stradali hotelijerstvo i turizam jer nitko nije smio ući u Maleziju zbog zatvorenih granica. Sada nam je dopušteno posjećivati crkve i sudjelovati u sakramentima nakon što nam je to bilo uskraćeno protekle dvije godine. Zbog dvogodišnjeg uskraćivanja fizičkog prisustvovanja svetoj misi, neki su katolici nažalost izgubili interes za sakramente i više ne pohađaju nedjeljnu misu. Što se mene tiče, jedan sam od onih koji su zaista sretni što mogu fizički primiti našeg Gospodina tijekom uobičajene nedjeljne mise u crkvi, tako da su time dodatno ojačane naša vjera, ljubav i razumijevanje našega Gospodina Isusa Krista. Amen!

U Kristu,

Dr. Freddie Loh

član Katoličkog udruženja liječnika Malezije 

 

Prijevod: 

Andrija Miculinić, dr. med.

Izvor:

https://www.fiamc.org/regional-news/region-2-asia/news-from-malaysia/